Home Nieuws Zout uit Torrevieja ‘ontsneeuwt’ Madrid

Zout uit Torrevieja ‘ontsneeuwt’ Madrid

3 minuten (lectuur)
748

TORREVIEJA. De zoutpannen van Torrevieja zijn niet alleen bekend in Spanje, maar in heel Europa. Het zijn de grootste zoutpannen van het hele Europese continent en behalve tafelzout gaat de grootste productie naar strooizout om sneeuw en ijzel te bestrijden.

Nu zal de hele voorraad worden aangesproken, iets wat nog nooit gebeurd is. De historische sneeuwstorm in het centrum van Spanje heeft de noodzaak voor strooizout enorm doen toenemen en sinds maandag wordt er met man en macht gewerkt om de vrachtwagens te laden die het gemeentebestuur van Madrid stuurde en moet ongeveer 3.500 ton zout naar de Spaanse hoofdstad en omgeving worden vervoerd.

De burgemeester van Torrevieja en provinciaal afgevaardigde, Eduardo Dolón, bereikte een akkoord met de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, en beloofde dat alles tijdig zou geleverd worden. Het is een nog nooit geëvenaarde bestelling in Torrevieja, te wijten aan de sneeuwval die het centrum van Spanje gedurende enkele dagen teisterde en het hele verkeer lam legde.

Maar in Torrevieja werd alle hens aan dek geroepen om tijdig voor de 2,5 miljoen kilogram zout te kunnen zorgen, bijna de hele voorraad, een uniek gebeuren. Vooral omdat alles in slechts twee dagen diende te gebeuren. Niet minder dan 90 vrachtwagens uit Madrid zorgden voor het vervoer, versterkt door vrachtwagens van de Nueva Compañía Arrendataria de las Salinas (NCAST), die de zoutpannen in Torrevieja beheert.

De zoutpannen van Torrevieja, al 2000 jaar geleden gebruikt door de Romeinen en ondertussen tot beschermd natuurgebied verklaard onder de naam ‘Lagunas de Tottrevieja y La Mata’, zijn ook een toeristische bezienswaardigheid. Het gemeentebestuur van Torrevieja organiseert regelmatig een bezoek met een toeristentreintje en heeft enkele wandelwegen aangelegd rond de lagunen.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Circarte gaat weer van start

In totaal zorgen 19 gezelschappen voor 20 voorstellingen tijdens het festival CIRCARTE in …