Home Cultuuragenda Amata organiseert twee ambachtsmarkten met het oog op Kerstmis

Amata organiseert twee ambachtsmarkten met het oog op Kerstmis

6 minuten (lectuur)
455

Ben je op zoek naar echt originele kadootjes voor dierbare vrienden of familie? Dan is het geen gek idee naar de ambachtsmarkten te komen die Amata in Altea (3, 4 en 5 december) en Jávea (6, 7 en 8 december) organiseert. Allebei markten waar alleen èchte artesanos (om het ellenlange woord kunstnijverheidsbeoefenaars te vermijden!) aan meedoen die alleen maar eigen werk verkopen. Ze kunnen zelfs speciale bestellingen uitvoeren, als je niet kunt vinden, wat je zoekt.

Altea: 3-5 december

Hoewel Altea bekend staat om zijn mooie oude centrum, wordt de markt van Amata gehouden in het moderne gedeelte, op het plein bij het gemeentehuis (Ayuntamiento). Daar worden zo’n dertig stalletjes verwacht met een ruime keuze aan origineel handwerk. Er is zeker voor elck wat wils: aardewerk, glazen beestjes en sieraden, houten speelgoed en stoffen knuffelbeesten, individueel ontworpen sieraden en al die andere speciale dingen die je op een markt van Amata kunt verwachten. En natuurlijk wordt de innerlijke mens niet vergeten: er zijn allerlei typische lekkernijen voor de kerst, er is kaas en worstwaren, er is zelfs een stalletje met zoete en hartige flensjes.

Voor de kinderen zijn er workshops, bellenblazen, tafelspelen en een klein rad van avontuur. Op zaterdag komt het koor van U3A Calpe om 1 uur traditionele kerstliedjes zingen en diezelfde dag om 18:30 u. i ser poppenkast om het (spaanse) kinderboek “Animalada” te presenteren.  Alle drie de dagen brengt zuid-amerikaanse zanger/gitarist Victor sfeer in de markt met bekende liedjes van de hele wereld.

De markt begint op vrijdag 3 december om een uur of zes, zaterdag en zondag kunt u er terecht van 11 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds. De markt blijft tussen de middag open, maar sluit op zondag waarschijnlijk iets eerder dan 9 uur. Parkeren hoeft geen probleem te zijn, want onder het plein is een grote parkeergarage.

In de haven van Jávea: 6-8 december

De andere markt die Amata in hetzelfde lange weekend (zowel 6 als 8 december zijn landelijke feestdagen in Spanje) organiseert, is in de haven van Jávea. Op een prachtig plekje, direkt aan het strand, wordt een twintigtal stalletjes opgezet rond een enorme kerstboom. Elke kraam biedt weer iets anders aan zodat er voor iedereen wel iets naar zijn of haar smaak te vinden is. En net als in Altea, zijn het allemaal echte kunstenaars en artesanos, dus brengen ze hun gereedschappen mee om kleine veranderingen of een persoonlijk tintje aan te kunnen brengen of zelfs speciale opdrachten uit te voeren. Diverse deelnemers zullen in hun stalletje aan het werk zijn, zodat u met eigen ogen kunt zien met hoeveel handigheid, liefde en geduld alles gemaakt wordt.

Ook hier is live muziek van Victor en pottenbakker José biedt iedereen een kans om zèlf een kommetje of beker te maken op zijn draaischijf.

Deze markt opent maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 december van 11 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds (woensdag tot rond 6 uur) en blijft tussen de middag open. 

Algemene informatie over Amata en haar markten vind je op hun website www.amata.es (in het spaans en engels) of je kunt bellen (zelfs in het nederlands!) naar 639 979 678. Foto’s van de laatste markten (in 2019!) staan op http://www.amata.es/Altea-2019.html en http://www.amata.es/JaveaDiciembre-2019.html.  Mochten er op het laatste moment nog wijzigingen zijn (bijv. in geval van slecht weer), dan wordt dat gepubliceerd in Facebook en Instagram op “Amigos de Amata”. Mocht je naar geen van beide markten kunnen gaan, dan kun je altijd nog het virtuele ambachtsdorp www.puebloartesano.es bekijken, dat Amata heeft opgezet zodat je de artesanos bezig kunt zien in hun ateliers, hun werk kunt kopen in the winkel on line of op de virtuele kunstmarkt, en zelfs kleine cursusjes kunt volgen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidoleig: de grot van de schedels

Regelmatig plaatst VIW-Costa Blanca een artikel over een architectonisch of natuurmonument…