Inicio Cultuuragenda Bijbel tegen Koran, de eeuwenlange strijd tussen islamieten en christenen

Bijbel tegen Koran, de eeuwenlange strijd tussen islamieten en christenen

3 minuto leer
174

Bijna negen eeuwen lang duurde de strijd tussen islamieten en christenen in Spanje. Vanaf het ogenblik dat de Arabieren met hun leger van Berbers in 711 de straat van Gibraltar overstoken, tot de definitieve verbanning van de laatste moslims in 1609, gingen er negen eeuwen voorbij. Die hele confrontatie staat in het nieuwe boek van Hugo Renaerts “Bijbel tegen Koran”

Van 711 tot 1609, dat zijn negen eeuwen, heeft Spanje wel de invloed ondergaan van een volk dat ‘uitgenodigd’ werd om hier een robbertje mee te vechten in de strijd om de macht tussen de toen heersende Visigoten. Toen de laatste Moren in 1609 op schepen naar Noord-Afrika werden gezet, sloot Spanje een lang hoofdstuk af, een hoofdstuk dat hen vele eeuwen oorlog had gebracht, maar dat het land had verrijkt met een cultuur die op dat moment een trap hoger stond. Hugo Renaerts, ervaren journalist en auteur over Spanje, bracht die hele geschiedenis in boekvorm.

De titel dekt niet helemaal de lading. In die negen eeuwen hebben de islamitische en christelijke koninkrijkjes meer onder elkaar gevochten om de macht dan tegen elkaar.

Dit is geen opwekkend verhaal. Het is een verhaal van een bijna constante opeenvolging van geschonden verdragen, trouweloosheid, verraad, corruptie, samenzweringen, opstanden, omkoperij, vernederingen, machtswellust, broedermoorden en fanatisme, maar een verhaal dat helaas op waarheid berust.

En we zullen zien dat het volk dat zichzelf christen noemde – u weet wel, van ‘heb uw vijanden lief’ en ‘doe niet aan een ander wat je niet wil dat jezelf geschiedt’ – die hele christelijke moraal aan zijn middeleeuwse maliënkolder veegde en dat zelfs de bisschoppen en de paus de christelijke soldaten opjutten om nog meer kopjes kleiner te maken.

Wie dit verhaal leest in de bedenking dat het in de middeleeuwen nu eenmaal zo was, raden we aan om dagelijks het nieuws op radio en televisie te volgen. Misschien kan een auteur-historicus binnen duizend jaar deze inleiding gebruiken om over onze tijden te schrijven.

Het boek is te bestellen via bol.com

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…