Home Nieuws Schuilkelders Burgeroorlog te bezoeken

Schuilkelders Burgeroorlog te bezoeken

4 minuten (lectuur)
859

ALICANTE. In de stad Alicante blijven nog vele infrastructuren die herinneren aan de Spaanse Burgeroorlog die woedde van 1936 tot 1939. Het gemeentebestuur van de stad is van plan om binnen afzienbare tijd deze getuigenissen van een woelig verleden beter kenbaar te maken aan de bevolking. Vele van de installaties zullen worden gerestaureerd en als toeristische trekpleister worden aangeboden.

Daaronder bevinden zich vijf schuilplaatsen tegen bombardementen in de stad en twee kilometer loopgraven met mitrailleursnesten in de Serra del Molinet, bij de Serra Grossa in het noorden van de stad.

Het departement voor Cultuur heeft hierover reeds een onderhoud gehad met de algemene directeur voor Democratische Kwaliteit van de Valenciaanse regering, Iñaki Pérez, over de financiering van het project. Daarnaast moet men ook de goedkeuring krijgen van de Algemene Directie van Patrimonium van het Ministerie van Financiën, want een deel van de installaties is staatseigendom.

Enkele van die verdedigingswerken bieden nog een andere attractie, want ze werden aangelegd bij de installaties van de oude petroleumraffinaderij La Británica, langs de flanken van de Serra Grossa, die zich hier in de negentiende eeuw vestigde. Die hakte in de berg meer dan een kilometer gangen en tunnels uit en zorgde voor een twintigtal onderaardse kamers met een capaciteit tussen 3000 en 5000 kubieke meter. Hier werd de brandstof opgeslagen. De republikeinen legden tijdens de Burgeroorlog verdedigingswerken aan, gebruik makend van de bestaande gangen. De Italianen brachten er een concentratiekamp in onder voor de gevangen republikeinse soldaten van de Tweede Republiek.

Eén van de curiositeiten in de berg is dat al meer dan twintig jaar een grote schedel de aandacht trekt, vooral zichtbaar vanaf het Liceo Francés. Het is een combinatie van een speling van de natuur en mensenhanden. Een kleine grot in de noordflank van de berg heeft inderdaad de vorm van een schedel, maar iemand die men ‘Cholo’ noemt, kwam op het idee om die vorm te accentueren door hem wit te schilderen.

De schuilkelders in de stad dienen wel ontdaan van alle puin en toegankelijk gemaakt.

Ze zullen niet alleen bezocht kunnen worden als historische curiositeit, want het gemeentebestuur van Alicante wil ze ook gebruiken als tentoonstellingsruimten en zelfs voor de opvoering van intieme theaterstukken. Dit zou meteen weer leven kunnen brengen in de wijken Carolinas Bajas, Mercado Central, San Antón en Campoamor.

Alicante wordt daarmee de eerste stad die de ondergrondse schuilplaatsen opnieuw zal openstellen voor bezoek en tegelijk culturele activiteiten.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…