Inicio Cultuuragenda Feest bij de havens

Feest bij de havens

5 minuto leer
193

De viering van “Virgen del Carmen”  is een religieus feest. In heel Spanje en met name in de kustplaatsen brengen vissers een hulde aan de patroonheilige, de maagd Carmen, met een groot feest.

Hoewel de vieringen variëren van dorp tot dorp, is het traditie om op 16 Juli een fraai gedecoreerd beeld van de heilige in de zee te dragen, op de schouders van lokale mannen. Het met bloemen versierde beeld wordt op een boot geplaatst voor een korte trip op zee, vergezeld door een vloot van kleine bootjes en pracht aan vuurwerk. In tegenstelling tot de plechtige processies die plaatsvinden in heel Spanje met Pasen, is dit een religieus feest dat luidruchtiger is, en meestal eindigt met een nacht van drinken en feesten bij de haven.

Virgen del Carmen is van oorsprong een feest dat kan worden teruggevoerd naar bijbelse tijden, genoemd naar een berg in Israël de Berg Karmel. Er wordt gezegd dat in 300 voor Christus een verwoestende droogte het levensonderhoud bedreigde van de mensen naast de berg, dus samen met de profeet Elias begonnen ze te bidden voor regen. Toen de regen kwam, interpreteerde Elias dit als de komst van een verlosser en hij begon te bidden voor de moeder van de Verlosser en voor haar komst, resulterend in de verbinding van deze berg en zijn volgelingen met de Heilige Maagd, die bekend staat als onze Lieve Vrouw van Carmen. Later, groeide er een rooms-katholieke orde uit de kluizenaars welke leefden in de grotten van de berg Karmel, en zij werden bekend als de Carmelieten.

Ze werden later gedwongen om het land te verlaten door een invasie van moslims, maar de Maagd verscheen aan hen en richtte haar gebed tot hun bescherming, met de belofte om hun ‘Ster van de Zee’ te zijn. De werkelijke datum van de viering is naar verluidt bepaald door een Engelsman genaamd Simon Stock. Tijdens de 13de eeuw hield hij zich bezig met het oprichten van talrijke kloosters in Europa gewijd aan de Virgen del Carmen en hij beweerde een visioen van haar te hebben gezien op 16 juli 1251.

Zeelieden, vooral in Spanje, namen haar later aan als hun patroonheilige, en na het einde van de 18de eeuw werd het een meer formeel gebeuren. Een latere toevoeging is het zingen van het officiële volkslied van de Spaanse marine tijdens de zegening van boten. Het feest wordt in bijna elke kustplaats van de Costa Blanca gevierd, van Denia tot en met Pilar de la Horadada. De processie naar de zee begint gewoonlijk tegen valavond en als het beeld weer aan wal wordt gebracht steekt men een vuurwerk af. Op zee worden ook bloemenkransen in het water gegooid als hulde aan de mensen die op zee hun leven verloren.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…