Home Cultuuragenda Het mysterie van Elche

Het mysterie van Elche

4 minuten (lectuur)
565

We zijn in augustus en één van de culturele hoogtepunten van deze maand zijn de opvoeringen van het mysterie van Elche.

Het Mysterie van Elche, el ‘Misteri d’Elx’, is een religieuze voorstelling gebaseerd op de apocriefe evangeliën. De 259 verzen dateren uit de Middeleeuwen en vertellen het verhaal van de dood, de kroning en de opstanding van de Heilige Maagd Maria. De teksten zijn bijna allemaal in het oud Valenciaans geschreven, op één psalm en een paar verzen in het Latijn na.

Half augustus is het weer zo ver, als in de basiliek van Santa María dit mysteriespel opnieuw wordt gebracht, met generale repetities die toegankelijk zijn voor het publiek en een uitvoering die bestaat uit twee delen.

In Elche heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijke vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuws mysteriespel in die vorm. De toelating kreeg men daarvoor van paus Urbanus VIII in 1632. De opvoering werd in 1931 erkend als nationaal erfgoed en in 2001 kwam het misteri d’Elx op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het vindt plaats in de Santa Mariabasiliek.

Het mysterie van Elche is een schitterend spektakel met prachtige middeleeuwse muziek. De melodieën stammen uit verschillende perioden en zijn het werk van diverse componisten. De verzen worden gezongen door niet professionele zangers en een kinderkoor dat alleen uit jongens bestaat. Dit laatste stamt nog uit de Middeleeuwen waarin vrouwen niet mochten deelnemen aan kerkelijke gebruiken en toneelstukken.

Het stuk is verdeeld in twee bedrijven. Het eerste bedrijf, ‘La Vespra’, gaat over het sterven van de Heilige Maagd Maria, bijgestaan door apostelen en engelen, en de tweede, ‘La Festa’ over de ten hemelopneming van Onze Lieve Vrouw. Na de voorstelling is er een processie in de straten ter nagedachtenis aan de begrafenis van Maria. Jaarlijks werken meer dan driehonderd vrijwilligers mee aan de voorbereidingen en de presentatie van deze unieke traditie, die voor de inwoners van Elche een onderdeel van hun diepgewortelde cultuur en identiteit vormt.

Een bijzonderheid is de ‘magrana’, een soort palmachtig platform dat vanuit de koepel van de basiliek wordt neergelaten.

De eerste en tweede aktes worden elk jaar uitgevoerd op respectievelijk 14 en 15 augustus en de toegang is gratis. Hieraan voorafgaand worden op 11, 12 en 13 augustus de generale repetities gehouden. De toegang voor de repetities is tegen betaling. Kaarten kunnen online worden besteld.

De generale repetities vinden plaats op 11 en 12 augustus om 22.30 uur en op 13 augustus om 17.30 uur.

Voorstelling op 14 augustus (eerste deel) om 18 uur en 15 augustus (tweede deel) om 18 uur.

Entree via Internet www.instanticket.es

 • Voorwoord vertegenwoordiger VIW

  1 april 2019… voor velen betekent die datum traditioneel de dag waarbij mensen elkaar voor…
 • Wandelzoektocht in Finestrat

  Binnenkort start de vierde wandelzoektocht in Finestrat FINESTRAT – Op 27 april word…
 • Nieuws van de wandelclub

  Beste wandelvrienden Uw gids heeft het enorm druk, maar vond toch nog een gaatje voor een …
 • Expositie Skinny te Calpe

  CALPE – Op 3 maart om 20u wordt in de expozaal van Ajuntament Vell in Calpe de tento…
 • itsme gaat Europees

  Auteur: Anne Cruyt Heeft u itsme® al geïnstalleerd op de smartphone? Intussen deed al ande…
Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nieuws van de wandelclub

Beste wandelvrienden Uw gids heeft het enorm druk, maar vond toch nog een gaatje voor een …