Home Niet te missen De een zijn dood…

De een zijn dood…

8 minuten (lectuur)
2,255

ALCOY/REDACTIE.  Het is een overbekend spreekwoord: de een zij  dood is de ander zijn brood. Het afsluiten van de Comunidad Valenciana en de nieuwe strengere maatregelen om de uitbreiding van het virus in de provincie Alicante tegen te gaan, hebben voor de zoveelste keer een negatieve invloed gehad op de horeca. Maar niet voor allemaal, want het risico op besmetting is minder op afgelegen plaatsen. Behalve als die afgelegen plaatsen plotseling een massa worden van mensen die vluchten voor de massa.

Dit is het geval in vele natuurgebieden, die normaal gezien in de weekends de toeristen kunnen ontvangen, maar die zich nu plotseling overspoeld zien. Een tendens die al enige tijd geleden waarneembaar was, maar die door de uitbreiding van het virus in de provincie Alicante de laatste weken enorm versterkt is. De ‘koorts’ om zich naar veilig gewaande plekken te begeven heeft vooral de mensen uit de grote steden bereikt en voor de inwoners van Alcoy is dat in de eerste plaats de sierra de Mariola en het aansluitende natuurpark van Font Roja, dat gemakkelijk met de auto bereikbaar is. De nochtans niet zo kleine parkeerplaats bij het heiligdom van Font Roja kan zelfs de auto’s niet meer aan en langs de toegangsweg ziet men meer dan een kilometer lang de wagens geparkeerd staan van mensen die de drukte van de stad ontvluchten.

Het aantal natuurwandelaars is volgens de provinciale deputatie in oktober verdubbeld en dat merkt men niet alleen op de wegen en paden, maar vooral aan het aantal auto’s dat aan de rand van die natuurgebieden geparkeerd wordt. Wie daar blij mee zijn, zijn de restaurants, bars en hotels in die afgelegen gebieden. Sommige van die hotels hebben een bezetting van 100% en ze floreren veel beter dan de hotels in bijvoorbeeld Benidorm, Calp of Alicante. De restaurants moeten klanten afwijzen en vele mensen staan in de rij op een tafel te wachten.

Andere dorpen die plotseling een invasie kennen zijn Finestrat en Guadalest. Guadalest is altijd een toeristische bezienswaardigheid geweest, maar nu is het er in het weekend overvol. Vele eigenaars van restaurants rond het dorp, die normaal gezien vanaf oktober hun deuren sluiten, zijn in allerijl teruggekeerd om die deuren opnieuw wagenwijd open te gooien voor de talrijke hongerigen.

“Het is hier drukker dan in de zomer” zegt Fernando, eigenaar van een restaurant net buiten het dorp. “Normaal gezien sluiten we half oktober, maar de mensen blijven maar opdagen. Laat ons hopen dat het zo de hele winter doorgaat.”

Een ander toevluchtsoord is het dorp Finestrat, op slechts enkele kilometer van Benidorm, dat de mogelijkheid biedt om vanaf de bron Font del Molí een aantal lange wandelingen te beginnen. María Teresa, die een hotel runt in het dorp, uit ook haar verbazing, maar daarnaast ook haar tevredenheid. “We sluiten niet in de winter, want we wonen hier. En er komen allicht wel mensen in die periode, maar nu hebben we nog maar één van de zeven kamers vrij en ik denk dat die tegen vanavond ook wel bezet zal zijn.”

De parkeerplaats boven bij de Font de Partagat, op het grondgebied van Benifato, staat ook vol met auto’s. Maar daar komen de mensen hoofdzakelijk picknicken. Een familie met drie kinderen heeft zich behaaglijk geïnstalleerd aan de rand van het terrein. “Echt wandelen doen we niet. Een kort tripje. Maar we genieten hier van de vrije lucht en de omgeving en de kinderen kunnen hun gang gaan.” Ze geven toe dat ze inderdaad de stad mijden. Ze wonen in Callosa en trachten zo veel en zo lang mogelijk de drukte te vermijden. Burgemeester David Blanes van Benifato zegt dat het de eerste keer is dat er zoveel auto’s naar boven rijden, naar de Font de Partagat. “Ieder weekend komen de wandelaars wel, maar nu is het hier een drukte van belang. Het dorp is daar niet op voorbereid. Net nu er werkzaamheden begonnen zijn om die parking groter en veiliger te maken.”

De burgemeester van Orxeta, José Vicente Ferriz, ziet ook meer toeristen opdagen in zijn dorp, dat de laatste jaren veel buitenlandse inwoners mocht ontvangen en dicht bij Benidorm en Villajoyosa ligt. “We zijn niet voorzien op zoveel bezoek en parkeren is een groot probleem.

“Zaterdag zitten we vol, maar op zondag is er een ‘overbooking’ lacht Francisco González, de tevreden eigenaar van Sa Canterella in Tárbena, daar hoog in de bergen.

Andere kleine dorpen, die nauwelijks overleven, hebben plots te maken met een hoop toeristen. Sella, Castell de Castells, Confrides… ze zijn het levende bewijs van de vlucht naar de rustige gebieden, die ineens niet meer zo rustig zijn.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Niet te missen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Het virus is niet overal

ALICANTE. Terwijl het aantal besmettingen maar niet blijkt af te nemen in de provincie Ali…