Inicio Experten Vlaming in de kijker Vlaming in de Kijker – Martine Mertens

Vlaming in de Kijker – Martine Mertens

12 minuto leer
2,428

Het is alweer een tijdje geleden dat we een Vlaming in de kijker gezet hebben, maar deze keer is het de beurt aan Martine Mertens. Net zoals Hilde Backaert in Calpe is Martine schepen maar dan in l’Alfàs del Pi.

Kan je je even voorstellen?
Mijn naam is Martine Mertens en ben afkomstig uit Loenhout, deelgemeente van Wuustwezel in de provincie Antwerpen. Ik woon vanaf mei 1989 in Spanje, eerst 5 jaar in La Nucía en reeds 26 in l’Alfàs del Pi samen met mijn man en 2 kinderen. Mijn man is Spanjaard. Mijn kinderen hebben beide nationaliteiten, de Belgische en de Spaanse. Zij spreken Spaans, Nederlands, Engels, Valenciaans en een beetje Frans en Duits. Voor mij was het belangrijk dat ze Nederlands leerden zodat zij gemakkelijk met de familie zouden kunnen communiceren.

Je bent benoemd tot schepen. Heb je altijd politieke ambities gehad?
Ik werd ongeveer 5 jaar geleden benaderd door Vicente Arques Cortes, de burgemeester van l’Alfàs del Pi, met de vraag of ik deel wilde uitmaken van de verkiezingslijst van de Socialistische partij. Ik voelde mij vereerd, dat hij aan mij gedacht had en was best bereid om mijn steentje bij te dragen in de gemeente. Vier jaar geleden was er een verandering in het gemeentebestuur en toen kreeg ik de verantwoordelijkheid voor de buitenlandse residenten in Alfas en Pangea (Europese en niet-Europese burgers). Sinds juli 2019, na de gemeenteverkiezingen van mei, heb ik ook de verenigingen erbij gekregen.

Hoe belangrijk is het voor de Belgen/buitenlanders in het algemeen om een Vlaamse schepen te hebben?
Het feit dat ik meertalig ben, is een voordeel qua communicatie. Ik was 30 jaar geleden in eenzelfde situatie als de nieuwkomers. Door mijn herkomst zie ik bepaalde zaken op een andere manier als de Spanjaarden en kan de buitenlanders beter begrijpen. 

Hoe valt het mee om als buitenlander schepen te zijn in Spanje?
l’Alfàs del Pi is een internationale gemeente. Meer dan 50% van de bevolking is niet Spaans. Er wonen hier al meer dan 50 jaar mensen van andere nationaliteiten waardoor het voor de Alfasinos ook niet abnormaal gevonden wordt om een buitenlandse schepen te hebben.

Het team in Alfaz is een jong en dynamisch team?
In vergelijking met sommige andere gemeentes hebben we inderdaad een jong team, vooral de nieuwe collega’s zijn jong. Zij brengen een frisse input en kunnen rekenen op de steun van de andere collega’s die al langer in de politiek zitten.

Wat hoop je tijdens jouw ambtstermijn te bereiken?
Ik hoop dat de mensen van andere nationaliteiten zich thuisvoelen in onze gemeente en dat ze deelnemen aan de activiteiten die we organiseren. In dit kader is er de campagne van «Welcome l’Alfas», die wil de toeristen bereiken, de overwinteraars en diegene die beslissen om hier te komen wonen. Het lema van «Welcome l’Alfas» is «Ven y quedate», kom en blijf. Door de coronacrisis verloopt alles anders voor iedereen en we passen ons aan aan de huidge toestand.

Welke plannen staan er algemeen op het programma?
Voor onze gemeente is mobiliteit een prioriteit, vooral de verbinding tussen Albir en Alfas.  Eind dit jaar zal de verbindingsweg tussen de nieuwe rotonde en Cami Vell d’Altea (ter hoogte van de Robin Hood camping of Castillo Conde de Alfas) klaar zijn. Er wordt gewerkt aan een project om het huidig kruispunt bij McDonalds te verbeteren nu de gemeente de verantwoordelijkheid gekregen heeft, voordien lag die bij het ministerie van openbare werken. De gemeente Alfas del Pi heeft 5.000.000€ subsidie van de EU toegekend gekregen die gebruikt zullen worden voor het verbeteren van mobiliteit, integratie en milieu.

Hoe ziet een gewone werkdag eruit?
In het gemeentehuis ontvang ik dagelijks mensen die mijn hulp zoeken. Vaak ben ik de contactpersoon naar andere afdelingen in het gemeentehuis of instanties toe.

Ik bezoek ook regelmatig de verschillende verenigingen in de gemeente en probeer ook zo veel mogelijk deel te nemen in hun programma’s en evementen. Zo vieren we in l’Alfàs del Pi ook de nationale feestdagen van o.a. Noorwegen, Roemenie en de Dag van Europa. Jaarlijks organiseren we de Internationale dag van l’Alfàs del Pi, dat een kleurrijk feest is waar inwoners van verschillende nationalitieten ons laten genieten van hun cultuur, folklore en gastronomie. De samenwerking met verenigingen of organisaties zoals VIW is belangrijk voor mij want deze kunnen leiden tot interesante boek -en documentaire voorstellingen zoals die van Sven Tuytens vorig jaar.

Verder heb ik natuurlijk ook vergaderingen, commisies en de gemeenteraad.

Is er ook leven buiten de politiek?
Zoals ik vertelde, heb ik een familie waar ik graag tijd mee doorbreng.  Een jaar geleden ben ik met yoga begonnen en verder speel ik klarinet in de banda de música La Lira van Alfas.

Hoe ziet de samenstelling van de bevolking in Alfaz eruit? % buitenlanders?

Meer dan 50% van de bevolking van l’Alfàs del Pi is buitenlander. De grootste groepen zijn de Britten, de Noren en de Nederlanders gevolgd door de Roemenen. Daarna zijn het de Belgen en de Duitsers. Het gaat hier wel om mensen die ingeschreven staan in het bevolkingsregister.

Voor de gemeente is het zeer belangrijk dat mensen, die langer dan 3 maanden per jaar hier verblijven, dat zij zich laten inschrijven in het padrón (bevolkingsregister). Mensen die niet ingeschreven zijn, worden niet meegeteld wanneer het aantal politie agenten, dokters of ziekenhuisbedden worden berekend. Alleen mensen die ingeschreven zijn, kunnen gebruik maken van bepaalde kortingen of in aanmerking komen voor sociale hulpprogramma’s. De gemeente ontvangt per inwoner een subsidie van de nationale overheid, dus hoe meer inwoners, hoe meer subsidie, hoe meer investeringen en onderhoud.

Kan je uitleggen hoe Albir en Alfaz zich verhouden? Hoe is die ‘relatie’ gegroeid door de jaren heen?

Albir is het kustgedeelte van de gemeente l’Alfas del Pi dat sinds eind jaren tachtig uitgegroeid is tot het toeristische centrum waar de meeste hotels, restaurants en winkels zijn gelegen. Ik kom zelf heel graag in Albir maar woon aan de rand van het centrum van l’Alfàs. De Alfasinos houden van het strand van Albir vooral in de zomer of op zondag. Dan is er ook markt en vele mensen blijven dan ook een hapje eten in Albir. Momenteel zijn er veel goede restaurants waar ook veel mensen vanuit de omgeving graag komen.

Kan je iets meer zeggen over ‘We love Albir’?
«We love Albir» is een Facebookgroep, Het is een privé initiatief van de Brit Dino Trubanelli. Hij houdt van de gemeente l’Alfas del Pi, zorgt dat mensen op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in Albir en omgeving op een positieve wijze. «We love Albir» post soms campagnes van de gemeente zoals bijvoorbeeld van «empadronamiento», om de mensen op te roepen dat zij zich laten inschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente of de campagne van «Punto Limpio» het eco park waar de Alfasinos terecht kunnen voor hun afval.

Cargue Artículos Más Relacionados
  • Vlaming in de kijker – Yves Laurijssens

    Deze keer hebben we gekozen voor een nogal onbekende Vlaming die zeker en vast verdient om…
  • Christophe Kruyniers

    Voor zover ik weet is het nieuws nog niet echt bekend aan de Costa Blanca, maar Christophe…
  • Nick Pollet

    Nick richtte in 1998 ‘Do you Wanna’ op, een bedrijf dat zich hoofdzakelijk bezig houdt met…
Cargue Más En Vlaming in de kijker
Comentarios cerrados

Mira además

Vlaming in de kijker – Yves Laurijssens

Deze keer hebben we gekozen voor een nogal onbekende Vlaming die zeker en vast verdient om…