Home Home Plan om vuurtorens te redden

Plan om vuurtorens te redden

6 minuten (lectuur)
349

ALICANTE. De ‘Diputación Provincial’ van Alicante heeft bij de begroting voor 2021 een subsidie voorzien voor de kustgemeenten die acties ondernemen om hun vuurtoren een bepaalde functie te geven. Vuurtorens doen inmiddels al vele jaren niet meer waarvoor ze ooit gebouwd zijn: het waarschuwen en signaleren voor schepen. De scheepvaart maakt tegenwoordig gebruik van GPS en moderne navigatietechnieken.

Maar net zoals de rij wachttorens uit de zestiende eeuw, wordt de serie vuurtorens langs de kust van de provincie Alicante beschouwd als een cultureel erfgoed. Tot nog niet zo lang geleden hadden ze hun nut en maakten ze deel uit van een onmisbaar onderdeel van de zeevaart.

Na diverse vergaderingen met de buurtbewoners en verenigingen die er op aandrongen dat men de werkzaamheden zou stopzetten om de vuurtoren van Cabo de las Huertas en zijn bijgebouwen te renoveren tot een restaurant, wat reeds de goedkeuring had van de havenadministratie en de restaurantketen Forty, heeft de provinciale deputatie zich over het lot van de vuurtorens gebogen. Het protest van de buurtbewoners en ecologisten heeft het toekennen van de vergunningen momenteel in de koelkast gelegd.

De vice-voorzitter van de provinciale deputatie, Julia Parra verklaarde dat de cultuur het toerisme moet verrijken. Misschien zijn we te laat om in te grijpen bij Cabo de las Huertas, maar vuurtorens kunnen gebruikt worden als toeristische bezienswaardigheid en een functie krijgen.  Zij wees op de vuurtoren op de kaap van Albir. “Het is een attractie geworden die dagelijks door tientallen en in de weekends door honderden wordt bezocht. We moeten ook rekening houden met de wensen van de inwoners en kijken wat voor iedereen het beste is.”

Een ander voorbeeld is de vuurtoren op de kaap San Antonio in Jávea. De havendirectie van die stad heeft het beheer van de toren en de bijgebouwen voor vijftien jaar overgedragen aan het gemeentebestuur, dat van plan is om op dit domein van 3300 vierkante meter een uitkijkgebied en een informatiecentrum op te richten over het natuurpark Montgó. De kaap van San Antonio is een uitloper van dit natuurpark.

Is het te laat voor Cabo de la Huertas, dan is er tijd om het voorbeeld van Jávea te laten volgen en de vuurtorens met hun domein over te dragen aan de gemeenten. Momenteel zijn de vuurtorens en hun domein eigendom van de havendirectie, maar die is niet van plan om financiële hulp te geven om die torens te restaureren, renoveren of onderhouden.

De provinciale deputatie is echter van plan om de gemeenten een subsidie toe te kennen als die een ander doel kunnen geven aan de torens.

In de provincie Alicante staan er in totaal zeven vuurtorens. Het eiland Tabarca en Benidorm hebben er een, Albir een andere en Jávea twee, want naast de toren op de kaap van San Antonio staat er ook nog een op de kaap van La Nau. De zesde staat op de kaap van Santa Pola en ten slotte is er de reeds genoemde vuurtoren op Cabo de las Huertas.

Ondertussen heeft het gemeentebestuur van Alicante een aanvraag ingediend om te mogen beschikken over de vuurtoren op het eiland Tabarca en heeft men goede hoop dat de concessie inderdaad zal worden toegekend. Voor de havenautoriteiten hebben de vuurtorens inderdaad hun nut volledig verloren.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Grote bloeddruppel als hommage aan donors

TEULADA. Een druppel als synoniem van het leven. Dit is de essentie van de sculptuur als h…