Home Home 70 jaar Moros y Cristianos in Villajoyosa

70 jaar Moros y Cristianos in Villajoyosa

6 minuten (lectuur)
570

Voor het tweede opeenvolgende jaar zullen de feesten van ‘Moros y Cristianos’, één van de bekendste van heel Spanje vanwege hun luister, niet kunnen plaats vinden vanwege het virus. In de plaats daarvan komt een expositie van de mooie gewaden die de laatste 70 jaar werden gedragen tijdens die feesten, verdeeld over diverse winkels in de stad en dit tot eind augustus.

We zien onder andere het gewaad van de moorse koning uit 1947 en 1973, naast vele andere schitterende klederdrachten, in totaal 67 gewaden, verdeeld over 40 winkels in de belangrijkste straten van de stad. Een gelegenheid om het prachtige stadje beter te leren kennen.

VILLAJOYOSA

In het Valenciaans wordt Villajoyosa ook wel La Vila Joiosa genoemd, of kortweg La Vila en het is de hoofdstad van de regio Marina Baja. Door destad loopt de rivier Amadòrio. Het vissersdorpje ontstond in de Bronstijd en de heuvel waar de oude stad is gelegen, was een Iberische nederzetting. Vroeger werd Villajoyosa ook wel ‘Alonis’ genoemd en in het In het Valenciaans wordt Villajoyosa ook wel La Vila Joiosa genoemd, of kortweg La Vila en het is de hoofdstad van de regio Marina Baja. Door de stad loopt de rivier Amadorio. Het vissersdorpje ontstond in de Bronstijd en de heuvel waar de oude stad is gelegen was een Iberische nederzetting. Vroeger werd Villajoyosa ook wel ‘Alonis’ genoemd en in het centrum waren er verschillende badhuizen, want het was een belangrijke Romeinse stad, waarvan we nog vele overblijfselen zien, waaronder het belangrijke grafmonument langs de kust.

In de middeleeuwen werd de stad veroverd door koning Jaime I en werd het een christelijk dorp. De naam veranderde in de Valenciaanse naam ‘La Vila Joiosa (Dit betekent ook wel ‘de vrolijke stad’).

Tijdens de zeventiende eeuw speelde Villajoyosa een belangrijke rol in het verdedigen van de kustlijn van de provincie Alicante tegen de talrijke Barbarijse zeerovers. Koning Felipe II heeft gezorgd voor nieuwe stadsmuren en vele uitkijktorens/wachttorens. We vinden er nog een groot deel van terug. In de late zeventiende eeuw waren deze aanvallen door de Barbarijse zeerovers eindelijk voorbij en dit was het begin van een stedelijke groei. Villajoyosa heeft nu meer dan 30.000 inwoners. Het dorpje heeft een lange zeevaarttraditie en is momenteel erg bekend met zijn heerlijke chocolade-industrie!

In het oude centrum kan je de muren uit de Renaissance nog steeds bewonderen en de kerk l’Assumpció die de Catalaanse gotiek uitstraalt. Er is ook een mooie gerestaureerd oud stadsdeel.

Villajoyosa is direct gelegen aan de zee en heeft een 3,5 kilometer lang strand! Op sommige plekken is de breedte van het strand wel bijna 100 meter! Dit en het feit dat het niet een super toeristisch stadje is, zorgt ervoor dat je niet snel ‘hutjemutje’ op het strand ligt en lekker de ruimte hebt. Het meest karakteristiekste aan het strand, en eigenlijk ook aan Villajoyosa zelf, zijn de typische en vrolijk gekleurde vissershuisjes langs het strand van het stadje. Deze huisjes zijn geschilderd met deze vrolijke en felle kleuren zodat de vissers via deze manier vanaf zee precies konden zien waar zij heen moesten om naar het thuisfront te gaan. In Villajoyosa vind je ook twee chocoladefabrieken die geopend zijn voor het publiek om een kijkje te nemen. Hier bevinden zich de fabrieken van het bekende Valenciaanse merk Valor, Chocolates Clavíleño en Chocolates Pérez. Dit zijn combinaties van een winkel en de fabriek. Je kunt bij Valor genieten van allerlei lekkernijen in de tearoom; zo kun je hier de populaire ‘churros con chocolate’ bestellen! De entree is gratis!

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Succesvol bezoek van Ana Sala aan NL-VL Club te Calpe!

Een 100-tal leden waren vrijdag 22 september aanwezig om de burgemeester van Calpe, Ana Sa…