Inicio Cultuuragenda Ainhoa Arteta in Altea

Ainhoa Arteta in Altea

3 minuto leer
371

De beroemde operasopraan is te zien en te horen in het Palau van Altea op donderdag 12 augustus. Het concert begint om 21 uur en entreekaarten zijn te bestellen via taquilla@palaualtea.es

Ainhoa Arteta Ibarrolaburu (geboren 24 september 1964 in Tolosa, Baskische provincie Gipuzkoa) is een Spaanse klassieke zangeres.

Haar vader, José Ramón Arteta, was oprichter en directeur van de Coral Eresoinka en zo groeide ze op in een muzikale omgeving. Op 12-jarige leeftijd ging ze naar het Conservatorium van San Sebastián. Daarna studeerde ze onder Ettore Campogalliani in Italië, 18 jaar oud, alvorens ze met een beurs van de provinciale regering van Gipuzkoa naar New York verhuisde om te studeren aan de Acteurs Studio.

Haar operadebuut kwam in 1990 als Clorinda in Rossini’s ‘La Cenerentola’ met het Palm Beach Opera gezelschap. Ze verving de sopraan die een paar dagen voor de première had afgezegd en de rol snel moest leren, aangezien ze het operagezelschap in haar enthousiasme had verteld dat ze de rol kende, terwijl dit in feite niet het geval was.

De volgende maand zou ze in een productie verschijnen van Westchester Opera van Franco Leoni’s ‘L’Oracolo.

Na het winnen van de Metropolitan Opera National Council Auditions in 1993, debuteerde ze in de Metropolitan Opera House in oktober 1994 als Mimì in ‘La Boheme’. Verder zong ze rollen als Violetta in La Traviata, de gravin Olga Sukarev in Giordano’s Fedora met Plácido Domingo en Mirella Freni, Micaela in Carmen, Musetta in Bohème en Thérèse / The Fortuneteller in Poulenc’s Les mamelles de Tirésias.

Haar eerste optreden in Londen was in 1999 tijdens een concert met Plácido Domingo bij de Barbican Hall georganiseerd door de Royal Opera House, Covent Garden. Haar eerste optreden in Covent Garden was in 2002 toen ze Musetta zong met Ramón Vargas als Rodolfo en Cristina Gallardo-Domâs als Mimì.

Haar eerste optreden in New York Carnegie Hall was met Dolora Zajick en Plácido Domingo, met wie ze regelmatig samenwerkt met concertuitvoeringen in verschillende landen, waaronder Spanje, de Verenigde Staten, Brazilië, Frankrijk, Turkije, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Libanon.

Ze heeft opgetreden en opgenomen met haar ex-echtgenoot Dwayne Croft.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Engelen weigeren te vertrekken

De grote engelen die in Alicante ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten in de straten we…