Home Home Alicante bereidt openbaar vervoer 2030 voor

Alicante bereidt openbaar vervoer 2030 voor

5 minuten (lectuur)
351

ALICANTE. Een autonoom voertuig, zonder bestuurder, met elektrische motor die meteen de vervuilende stofdeeltjes uit de lucht haalt bij het voorbijrijden. Een futuristisch beeld uit een sciencefiction film? Nu nog wel, maar binnen tien jaar realiteit. Het ontwerp voor de eerste concept bus, ontworpen door het bedrijf Vectalia uit Alicante, is bestemd voor de intelligente steden van de nabije toekomst. Het voertuig kreeg de naam ‘Streat’.

Momenteel is het maar een prototype, ontworpen in samenwerking met het industrieel ontwerpbureau van de Duitser Andreas Grasmück, maar de bus werd al gepresenteerd op de laatste editie van FITUR. Het bedrijf uit Alicante werkt nog aan andere projecten, bijvoorbeeld aan de toekomstige e-bikes, die binnen afzienbare tijd de auto’s in de steden moeten vervangen.

De autonome bus, zonder bestuurder, werd al uitgeprobeerd, zoals in 2018 in Sant Cugat del Vallés en in februari van dit jaar werd een soortgelijk voertuig ingevoerd in de campus van de autonome universiteit van Madrid.

De bus van Vectalia is bestemd voor een ‘smart city’ waar de geavanceerde technologie al een bepaald niveau heeft bereikt. Het wordt een voertuig dat er erg gestroomlijnd uit ziet en nu nog erg futuristisch lijkt, maar handig is in druk bewoonde stadskernen. Wat erg vernieuwend is, is dat het voertuig niet alleen nul vervuiling brengt, maar bij het passeren ook vervuilende stofdeeltjes en polen uit de lucht verwijdert. Dat gebeurt via de voorkant, waar een filter, die werkt op zonne-energie alles zuivert, en via het dak weer zuivere lucht uitstoot. Het is natuurlijk niet voor Alicante alleen bedoeld, want het bedrijf hoopt dat andere steden uit de hele wereld belangstelling zullen tonen voor het ontwerp.

De bus van de toekomst biedt plaats aan zestien personen en heeft een elektrische motor, die werkt op zonne-energie. Het chassis wordt vervaardigd uit gerecycleerd plastic en heeft de mogelijkheid om in groep te rijden en op die manier een konvooi te vormen.

De zijkanten bestaan uit schermen die berichten en informatie tonen voor de reizigers en de banken voor de passagiers worden op een manier gemaakt die voor veel comfort zorgen.

Maar niet alleen de bus zelf wordt aangepast aan de noodzaak van de toekomstige steden, ook de wachthokjes krijgen een aangepast uitzicht. Met de naam ‘Connected & Safe 2020’ hebben deze hokjes camera’s die verbonden zijn met nooddiensten en zelfs de mogelijkheid om zich in contact te stellen met de volgende bus.

Het bedrijf uit Alicante staat ook in nauw contact met andere bedrijven om digitale toepassingen in te lassen. Zo worden wekelijks contacten gelegd met onder andere Primur, Induze en Telefónica en alles is aangepast aan de artificiële intelligentie.

Een ander ontwerp van Vectalia is de e-bike ‘Beezi’, die in november van vorig jaar al werd gepresenteerd en ontworpen werd door het departement I+D in samenwerking met andere bedrijven tijdens het Smart City Expo World Congress in Barcelona.

Volgens de directie van Vectalia zal het niet meer zo lang duren of al deze projecten worden werkelijkheid.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Meer mogelijkheden voor ouderen in provincie Alicante noodzakelijk

ALICANTE. De veroudering van de bevolking in de provincie Alicante wordt mee veroorzaakt d…