Inicio Nieuws Benidorm failliet?

Benidorm failliet?

3 minuto leer
541

Het hoger gerechtshof van de Comunidad Valencian heeft het gemeentebestuur van Benidorm veroordeeld tot het betalen van een vergoeding van 283 miljoen euro aan de familie Murcia Puchades voor het verlies van de rechten tot het bebouwen van een deel van de -tot natuurpark verklaarde- Sierra Gelada. Dit is de som die de familie eiste voor hun terreinen op de bergketen. Het is een zware slag voor de gemeente Benidorm, want de totale begroting voor 2024 bedroeg 141,6 miljoen euro, dus de helft van wat men dit jaar wou besteden. De rechtzaak werd ingezet door de bedrijven Murcia Puchades Espansión SL en Urban Villajoyosa 2000 SL, die plannen hadden tot het bebouwen van die terreinen. Maar daarbij komen ook nog de wettige interesten vanaf 11 december 2019, datum waarop de waarde van de gronden werd vastgesteld.

Burgemeester Toni Pérez van Benidorn noemde de uitspraak buiten iedere verhouding in vergelijking met andere uitspraken in gelijkaardige gevallen en hoopte dat er over onderhandeld kon worden.

De uitspraak van het hoger gerechtshof verbeterde daarmee een vorige uitspraak van de Contensioso Administrativo van Alicante, die de waarde van de gronden schatte op 683.000 euro. De laatste veroordeling gaat er van uit dat de gronden op zeker ogenblik wel tot bebouwbaar waren verklaard. Er kan tegen deze uitspraak nog worden ingegaan bij het hoogste gerechtshof binnen een termijn van dertig dagen.

Het gaat over drie terreinen die eigendom waren van de familie Puchades en in totaal een oppervlakte hebben van meer dan twee miljoen vierkante meter, waarvan bijna 100.000 vierkante meter bebouwbaar waren verklaard. Alles werd door de familie in gang gezet nadat het huidige gemeentebestuur de akkoorden tussen de vorige burgemeester Vicente Pérez Devesa en diverse bedrijven, gemaakt in 2003 en hernieuwd in 2010 en 2013, ongeldig had verklaard.

Indien er geen compromis kan bereikt worden en de gemeente Benidorm de geëiste som dient te betalen is de gemeentekas helemaal leeg en zullen de eerstvolgende jaren geen investeringen meer gedaan kunnen worden. De sierra Helada werd in 2005 in zijn totaliteit door de Valenciaanse regering tot natuurpark verklaard.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…