Inicio Nieuws Niet iedereen is gelukkig met toeristen

Niet iedereen is gelukkig met toeristen

3 minuto leer
483

De provincie Alicante, wiens kust internationaal bekend staat als de Costa Blanca, is een provincie met na Málaga de provincie met de meeste toeristische woningen van Spanje. Maar daar is niet iedereen zo gelukkig mee. Toerisme brengt geld voor een groot aantal bedrijven, maar is nefast voor vele inwoners van die plaatsen. De laatste jaren kwamen er ook al protesten in Valencia en Barcelona, waar in die laatste staat op vele huizen spandoeken te zien waren met de tekst ‘Turist, go home’.

De statistieken tonen aan dat de provincie Alicante iets meer dan 38.000 woningen bestemd heeft aan toerisme, dus aan tijdelijke (dure) verhuur, met in totaal bijna 200.000 plaatsen. Daarbij zijn de hotels natuurlijk niet inclusief. Het betekent 2,4% van de woningen in Alicante, maar die cijfers zijn bedrieglijk, want deze woningen zijn hoofdzakelijk geconcentreerd langs de kust. Sinds men begon met deze statistieken in 2020 zijn er 6000 toeristische woningen bijgekomen.

De laatste statistieken tonen aan dat slechts een twintigtal gemeenten instaan voor 94% van de toeristische woningen. De twee leiders, Torrevieja en Denia, zagen hun aantal toeristische woningen in de laatste jaren een beetje dalen, maar daartegenover stegen die in bijvoorbeeld Campello en Villajoyosa. Op derde plaats zien we de stad Alicante, gevolgd door Calp, Xàbia, Benidorm, Orihuela, Santa Pola, Teulada en Altea. Slechts 11 van de 141 in de provincie Alicante moeten het stellen zonder woningen voor toeristen.

De cijfers die worden vrijgegeven zijn echter bedrieglijk, want niet iedereen die zijn woning verhuurt doet dat legaal. Het is onmogelijk om het aantal illegaal verhuurde woningen te schatten, maar het zijn er wel heel veel.

Vanuit de Vereniging voor Toeristische appartementen Aptur heeft men al vaker aangedrongen op meer en betere controle. Dat lijkt nu toch resultaat te hebben, want minister voor Woning en Stedenbouw, Isabel Rodríguez, heeft afgelopen week de autonome staten uitgenodigd voor een conferentie waarbij in 2025 beter moet ingegrepen worden tegen illegale woningverhuur. Maar die autonome staten lijken daar niet zo graag op in te gaan. Toerisme brengt nog steeds veel geld op.

Afbeelding van freepik

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Bomen sterven staande

Een titel voor een thriller? Voor een drama? Nee, pure realiteit in het noorden van de pro…