Home Home Casa Carbonell: het mooiste gebouw van Alicante?

Casa Carbonell: het mooiste gebouw van Alicante?

3 minuten (lectuur)
1,478

Waarschijnlijk kent iedereen wel het emblematische gebouw aan het begin van de Explanada de España, nl. Casa Carbonell. Volgens velen is het immers het mooiste gebouw van Alicante en bovendien is ook het Consulaat van België te Alicante er gesitueerd op de vijfde verdieping.  Het werd gebouwd in 1925 en is het werk van de architect Juan Vidal Ramos uit Alicante. Ernaast ligt het minder bekende Lamaignere huis dat ontworpen werd in 1918 door dezelfde architect.

Casa Carbonell heeft dus meer dan honderd jaar geschiedenis. Momenteel herbergt het gebouw winkels en kantoren, maar ook enkele woningen. Het werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw met een architectuur en design die geïnspireerd zijn op de architectuur in Frankrijk. De bouw heeft  5 jaar geduurd en vandaag de dag is het nog steeds één van de toeristische attracties van Alicante. De opdracht voor de bouw is te danken aan de textielondernemer Enrique Carbonell, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een lang verblijf in de stad ambieerde.

Het jaar van zijn inhuldiging, botste een watervliegtuig uit Algiers op een terras op de koepel van het gebouw, waarbij de twee bemanningsleden stierven en de koepel vernield werd.

Legende

Zoals wel vaker gebeurt met bekende gebouwen bestaan er rond de Casa Carbonell ook verschillende legendes. Eén van die legendes dateert uit 1918.

In dat jaar was Enrique Carbonell Antolí, een textielondernemer uit Alcoyano, van plan om naar Alicante te verhuizen om te genieten van het beter klimaat. Tijdens zijn verhuis werden door een stom incident al zijn kleren vies. De toenmalige zakenman besloot in het Palas-hotel te blijven om zichzelf schoon te maken, maar daar werd hij de toegang geweigerd omdat hij er zo vuil uitzag. Enrique Carbonell wilde wraak nemen voor de ontvangen behandeling. Direct naast het hotel waren twee vrije grondstukken van de oude markt (801 m2). Enrique Carbonell was duidelijk: hij besloot een groter en luxer gebouw te bouwen dan het hotel dat hem accommodatie had geweigerd.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…