Home Experten Medisch Vaccinaties gestart; wanneer bent u aan de beurt?

Vaccinaties gestart; wanneer bent u aan de beurt?

4 minuten (lectuur)
303

VALENCIA. Enkele minuten na 9 uur op zondag 27 december, een historisch feit voor het jaar 2020. Araceli Hidalgo, een 96-jarige vrouw in het tehuis Los Olmos in Guadalajara, was de eerste die in Spanje het vaccin tegen het virus kreeg toegediend. Ze was de oudste in het tehuis, en de tweede die werd in geënt was de jongste: Mónica Tapians, een assistente-verpleegster.

Het startschot was gegeven, ook in de Comunidad Valenciana. Ze kwamen met een gewapend escort van nationale politie en Guardia Civil naar de Comunidad Valenciana en afgelopen zondag werden ze, eveneens onder gewapende geleide, verdeeld om de eerste vaccins toe te dienen in zeven ouderlingentehuizen, waar de laatste 90 dagen geen besmetting werd vastgesteld.

De eersten die werden ingeënt waren de opgenomen personen in tehuizen in Alicante en San Vicente del Raspeig in de provincie Alicante. De anderen die eerst aan de beurt waren, waren tehuizen in Torrent, Rafolbunyo en Benissanó in de provincie Valencia en Almassora en Borriana in de provincie Castellón. Ondertussen gaat het onverdroten verder in de hele provincie Alicante, zoals in alle Spaanse provincies. De definitieve veldslag tegen het virus is begonnen!

Vanaf deze week worden wekelijks 31.000 nieuwe dosissen aangevoerd naar de Comunidad Valenciana, waarvan 10.000 naar de provincie Alicante.

In het eerste trimester van 2021 zullen in de regio Valencia 377.000 dosissen aankomen van het vaccin van Pfizer om 188.000 personen twee maal te vaccineren.

Tijdens der eerste fase van de inentingen komen de ouderlingentehuizen en het medisch personeel aan de beurt.

De tweede fase, die in maart zou beginnen, richt zich naar de niet-universitaire docenten, het administratief personeel en daarna de arbeiders die in een zeer gesloten ruimte werken, zoals gevangenissen of immigrantencentra.

In totaal werd de bevolking in vijftien groepen verdeeld en na de eerste vier groepen, hierboven vermeld, gaat men over tot het vaccineren van risicopersonen, mensen met chronische ziekten, hartproblemen, longziekten, diabetes… In totaal gaat het hier om acht miljoen mensen van verschillende leeftijden.

Dan is het de beurt aan personen die in groep werken, gevolgd door mensen die een essentieel beroep uitoefenen, waaronder leerkrachten.

Wanneer het de beurt gaat zijn aan gepensioneerden? Een vaste datum kon er nog niet op geplakt worden. Kinderen tot veertien jaar komen eerst aan de beurt en na de zomer zal het de beurt zijn aan de ‘gezonde’ mensen boven de 65 jaar.

Als alles gaat zoals verwacht wordt.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Medisch
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wat met de mondkapjes vanaf 26/6?

De Ministerraad heeft op 24/6 een akkoord bereikt in verband met de versoepeling van de mo…