Home Nieuws Een miljoen daken geschikt voor zonnepanelen

Een miljoen daken geschikt voor zonnepanelen

4 minuten (lectuur)
651

VALENCIA. De Comunidad Valenciana is een van de Spaanse gebieden met de beste voorwaarden om gebruik te maken van zonnepanelen op de daken van woningen. Desondanks heeft deze evolutie in de laatste jaren een stilstand gekend, maar het ziet er naar uit dat de bedrijvigheid op dat gebied geleidelijk weer op gang komt. En nochtans zijn er in de Regio Valencia een miljoen daken die geschikt zijn voor deze vorm van energie en het zou voor deze streek een van de snelste heroplevingen van de economie van heel Spanje kunnen betekenen.

Een recente studie van het Portugese energiebedrijf EDP toont aan dat de Comunidad Valencia 1,2 miljoen daken telt, waarvan 82% geschikt is om zonnepanelen te plaatsen, dat wil zeggen dat een miljoen woningen gebruik kunnen maken om de energiefactuur te verlagen en de uitstoot van C02 te verminderen.

De geografische ligging van de Comunidad Valencia biedt een groot voordeel, want hier vinden we de meeste uren zon per jaar, namelijk gemiddeld 2700 uur in de 365 dagen die een jaar telt, gelijk aan een gemiddelde jaarlijkse warmte-uitstraling van 2108kWh/m2. Zelfs in de wintermaanden is de zonnewarmte voldoende om aan de basisbehoeften van een woning te voldoen.

De financiële steun van de Valenciaanse regering en van enkele gemeentebesturen is een derde voordeel, want dat betekent dat de onkosten sneller gerecupereerd worden dan in andere delen van Spanje. Het Noorse bedrijf Otovo, gespecialiseerd in de installatie van zonnepanelen, maakte een studie over de amortisatie van de installatie in de regio en kwam tot het besluit dat die gemiddeld zeven jaar bedraagt, vier jaar minder dan bijvoorbeeld in Lugo. Volgens de studie zouden de grote steden, zoals Alicante, Elche, Castellón en Valencia, het meeste voordeel hebben bij deze amortisatie, omdat de subsidies hier het hoogste liggen, namelijk een vermindering van niet minder dan 95% op de onroerend goed belasting in de eerste vijf jaar na de plaatsing van de installatie. Een ander financieel voordeel is de vermindering van 20% van de IRPF. Dat wil zeggen dat een installatie die 4000 euro kost, op deze belasting een winst oplevert van 800 euro. Als de eigenaar van de woning zonnepanelen laat plaatsen en hij maakt gebruikt van alle mogelijke subsidies, kan de investering al na drie en een half jaar lonend worden, volgens Otovo de beste rentabiliteit van heel Spanje.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidoleig: de grot van de schedels

Regelmatig plaatst VIW-Costa Blanca een artikel over een architectonisch of natuurmonument…