Home Home Intempo-wolkenkrabber in Benidorm opent deze zomer

Intempo-wolkenkrabber in Benidorm opent deze zomer

3 minuten (lectuur)
971

12 jaar later dan voorzien, de 193 meter hoge Intempo-woontoren in Benidorm wordt deze zomer eindelijk in gebruik genomen, meldt de krant El Español. Het vijfde hoogste gebouw van Spanje domineert al jaren de skyline van de Costa Blanca-badstad en moest normaal in 2009 de deuren openen.

Bij de eerstesteenlegging in 2006 op het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel leek het megalomane bouwproject wel ‘the sky is the limit’. Twee goudkleurige wolkenkrabbers die verbonden zijn door een M-vormige koepel met penthouses, ‘de diamant’.

Oorspronkelijk zou de woontoren ‘slechts’ twintig verdiepingen tellen. De projectontwikkelaar raakte tijdens het bouwen zo enthousiast dat er nog 27 etages werden aan toegevoegd om uit te groeien tot het hoogste appartementencomplex in Europa. Het nieuws over het niet hertekenen van de liftkokers waardoor ettelijke hoge verdiepingen het zonder lift moesten stellen, werd later naar het rijk der fabelen verwezen.

De financiële crisis van najaar 2008 gooide aanzienlijk roet in het eten. De 269 deels onvoltooide appartementen raakten maar niet verkocht. De oorspronkelijke architecten liepen van het project weg, bouwvakkers moesten maanden wachten op hun geld en de bank die het geld leende ging over de kop. Het project met tientallen miljoenen schulden belandde bij een ‘bad bank’ vol toxische financieringen.

Het investeringsfonds Strategic Value Partners nam drie jaar geleden de teugels over. Een deel van de appartementen in het diamant-gedeelte zijn hertekend waardoor ze niet alleen meer een bergzicht, maar eveneens een zeezicht hebben. Het aantal appartementen is ook teruggebracht naar 256.

Elk appartement in het diamantgedeelte moet minstens een miljoen euro opbrengen. Een restaurant op een van de bovenste verdiepingen zal enkel voor eigenaars en hun gasten toegankelijk zijn. Hetzelfde geldt voor het zwembad en wellnesscentrum. Toeristische verhuur is niet aan de orde, de investeerders rekenen op vaste bewoners.

Bron: HLN, 9-4-2021

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

70 jaar Moros y Cristianos in Villajoyosa

Voor het tweede opeenvolgende jaar zullen de feesten van ‘Moros y Cristianos’, één van de …