Home Nieuws La Nucía herstelt historische wasplaats

La Nucía herstelt historische wasplaats

3 minuten (lectuur)
143

Vroeger had ieder dorp minstens één wasplaats en u heeft ze beslist al eens gezien, dat grote bekken onder een pannen afdak, water uit de bron en stenen om op te schrobben. Hier kwamen tot nog niet zo lang geleden de vrouwen samen om te wassen en vooral te roddelen. Bijna overal zijn deze oude wasplaatsen gerestaureerd om die herinnering levendig te houden.

Want het verschijnen van de wasmachines heeft de ‘lavadero’ verdrongen en nu vormen ze een onderdeel van de sociale geschiedenis en worden ze met liefde behandeld. In La Nucía vinden we een van de best bewaarde en goed gerestaureerde wasplaatsen, maar die gemeente heeft nu ook nog de oude wasplaats bij de Font de Favara weer in ere hersteld. Die was tot nu toe onzichtbaar, want in 1969 verdween ze onder de grond omdat ze nutteloos was geworden. De werken bij deze populaire plek met picknickplaats en waterval, druk bezocht door de inwoners van La Nucía, hebben de oude wasplaats niet alleen weer naar de oppervlakte gehaald, maar ze bovendien grondig gerestaureerd.

Het renoveren van het hele domein bij de waterval heeft de gemeente 600.000 euro gekost, maar de plek krijgt dan ook veel bezoek en is het vertrekpunt van enkele aangeduide wandelingen. Om deze lavadero weer aan de oppervlakte te krijgen, dienden de toiletten te worden afgebroken, want die stonden er precies bovenop. Sommige onderdelen van de wasplaats kwamen na 54 jaar nog ongeschonden aan de oppervlakte.

Er zijn natuurlijk nog wel toiletten, maar op een andere plek, bij het gebouw van Tourist Info. Ook de kinderspeeltuigen en de verlichting werden vernieuwd. Het enige nadeel is dat de toeristische informatiedienst – hier wel heel mooi gelegen – weinig of geen parkeerplaats biedt en alleen zichtbaar is als men vanuit Altea naar La Nucía rijdt en niet vanuit Benidorrn of Callosa.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Succesvol bezoek van Ana Sala aan NL-VL Club te Calpe!

Een 100-tal leden waren vrijdag 22 september aanwezig om de burgemeester van Calpe, Ana Sa…