Home Nieuws Plaats maken voor autochtone planten

Plaats maken voor autochtone planten

3 minuten (lectuur)
681

TORREVIEJA. De Valenciaanse regering is begonnen met het rooien van duizenden bomen in het natuurpark Lagunen van La Mata en Torrevieja. Het zijn vooral eucalyptussen en dennen die er in massa moeten aan geloven en de kale plekken zijn reeds duidelijk merkbaar bij de lagune van La Mata.

Het geluid van de kettingzagen verstoort de laatste dagen de stilte die hier normaal heerst en die slechts af en toe onderbroken werd door het geluid van de vele watervogels die hier verblijven en die nu worden opgeschrikt door het kabaal dat deze actie veroorzaakt.

De groene long van Torrevieja, die zich ook uitstrekt tot op de grondgebieden van Guardamar, Rojales en Los Montesinos, over een oppervlakte van 3800 hectare, wordt vrij gemaakt van 3150 eucalyptussen en in de eerstvolgende maanden zullen ook 21.400 van de 60.000 dennen worden omgezaagd. Deze dennen werden in de jaren ’50 van vorige eeuw geplant in het zuidwesten van de lagune.

Vele wandelaars die in dit domein hun dagelijkse wandeling komen doen of komen joggen, vroegen zich verbaasd af wat er gebeurt. Maar het project heeft tot doel het gebied te zuiveren van allochtone bomen die niet passen in dit milieu en die niet zo bestand zijn tegen de droogte. Rond Torrevieja valt jaarlijks gemiddeld 280 liter water en de klimaatverandering heeft de gemiddelde temperatuur meer dan één graad doen stijgen. Enkele van de gerooide eucalyptussen zijn meer dan 70 jaar oud en ziek Het hout zal in het natuurpark worden aangewend voor het aanleggen van loopplanken en afsluitingen. Andere blijven staan omdat roofvogels er hun nest in bouwden.

De karakteristieke boog die wordt gevormd door eucalyptussen aan het begin van het pad naar het uitzichtpunt blijven staan. Andere langs de oever van de lagunen verhinderen de groei van autochtone bomen zoals de steeneik, mastiekboom, johannesbroodboom, dwergpalm en bies.

De Valenciaanse regering heeft de werkzaamheden in handen gegeven van het bedrijf Forestación y Repoblación, waar men verklaarde dat men drie jaar moet wachten om het resultaat te zien. Alles wordt gefinancierd door Europese fondsen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…