Home Nieuws Twintig jaar Werelderfgoed

Twintig jaar Werelderfgoed

3 minuten (lectuur)
501

ELCHE. Afgelopen maandag was het feest in Elche, maar dan in beperkte mate. Wat voorzien was als een groot evenement, kon wegens het virus slechts een intieme viering worden, al ging het om een grote gebeurtenis. Het was precies twintig jaar geleden, op 30 november 2000, dat de UNESCO het palmbos van Elche op de lijst van Immaterieel Werelderfgoed zette en daarmee een brede poort opende om nog meer toeristen dit grootste palmbos van heel Europa onder de aandacht te brengen.

En inderdaad, meer dan 15% van de toeristen die de Costa Blanca bezoekt, wordt aangetrokken door de vele palmtuinen, waarbij de Huerto del Cura de grootste trekpleister is. Het gemeentebestuur van Elche heeft, ondanks de maatregelen tot beperking, toch een kleine plechtigheid gehouden, terwijl het groot feest werd uitgesteld tot na de pandemie. In het gemeentelijk park bracht burgemeester Carlos González een gedenksteen aan om dit heuglijk feit te vieren en dankte alle mensen die zich in de loop van zovele jaren hebben ingespannen om dit botanisch juweeltje in stand te houden. Slechts één vuurpijl, afgeschoten vanaf de Pasarela del Mercat, luisterde het ‘feest’ op. Woensdag 2 december worden de personen die een speciale inspanning deden, nog ontvangen in de Huerto de San Plácido.

De Palmeral de Elche bestaat uit 97 verschillende boomgaarden binnen en buiten de stad. De meeste palmen staan aan de oever van de rivier Vinalopó en sommige van de palmboomgaarden zijn inmiddels veranderd in stadsparken. De stad Ilici, zoals Elche toen heette, was al belangrijk bij de Romeinen, maar het waren de Arabieren die rond de tiende eeuw voor deze palmweelde begonnen te zorgen. Zij omgaven de stad met dadelpalmen en legden een ingenieus irrigatiesysteem aan om de bomen in het droge landschap van water te voorzien. Deze palmboomgaard, met meer dan 200.000 palmen, is een zeldzaam voorbeeld van Arabische landbouwpraktijken in Europa.

Het huidige irrigatiesysteem is nog altijd hetzelfde als de oude irrigatiekanalen. Er zijn wandelroutes aangelegd, de Sendero del Palmeral, van zo’n 2,5 kilometer tot 10 kilometer lang, die je naar de mooiste plekken van het Palmeral de Elche brengen en er zijn verschillende musea.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Benidorm ontwikkelt stortplaats tot nieuwe wijk

Het deelplan Ensanche Levante van Benidorm, het grootste stedenbouwkundige plan sinds vele…