Home Nieuws Wansmakelijke voorstelling in Villena

Wansmakelijke voorstelling in Villena

3 minuten (lectuur)
727

VILLENA. Afgelopen weekend vond in Villena weer het middeleeuws festival plaats, een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door de buurtvereniging van Rabal en dat ieder jaar rond de 120.000 bezoekers trekt. Het is dan ook een feest van Nationaal Toeristisch Belang. Ieder jaar staat een onderdeel van het middeleeuwse Villena, de stad die zo trots is op zijn uitstekend bewaard middeleeuws kasteel, speciaal in de belangstelling. Zo werd al een grote middeleeuwse bruiloft opgevoerd, een historisch theaterstuk, een demonstratie à la Willem Tell en een middeleeuws slagveld, maar dit jaar, in volle uitbreiding van de coronavirus, vond men het nodig om het accent te leggen op de uitbreiding van de pest en de gevolgen ervan.

Een groep sinistere personages, met maskers met lange neuzen en gekleed in donkergrijze pijen, zoals in de Middeleeuwen, trokken jammerend door de straten van de oude stad en sleepten achter zich wagens aan waarin de ‘lijken’ lagen van de slachtoffers van de epidemie. Het onderwerp was al wel gekozen voordat er in Spanje sprake was van de verspreiding van de Covid-19 epidemie, maar de organisatoren wezen er op dat het te laat was om nog het onderwerp te wijzigen, want dat alles al was voorbereid.

Zij wezen er ook op dat de pest van toen niet mag vergeleken worden met het virus dat momenteel zo gevreesd wordt, want toen betekende dit het uitroeien van dertig procent van de Europese bevolking en het was, paradoksaal genoeg, eveneens afkomstig uit Azië.

De aanwezigheid van de ‘Dokters van de Pest’, zoals het spektakel werd genoemd, viel niet bij iedereen in goede aarde en er waren talloze kritieken. De optocht was een onderdeel van het middeleeuws festival, dat ook theatervoorstellingen, culturele manifestaties, concerten en gastronomie bood. Alles begon vrijdag met een recreatie van het bezoek van de koningen van Kastilië en Aragón, Isabel en Fernando, aan Villena in 1488.

De organisatoren hebben bij het verschijnen van onze krant nog geen commentaar geleverd op de vele kritieken die werden geuit, om deze voorstelling precies te houden op een moment dat het coronavirus ook in Alicante uitbreiding neemt en de eerste dodelijke slachtoffers eiste.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…