Home Home De ‘Droge Rivier’ van Pilar de la Horadada

De ‘Droge Rivier’ van Pilar de la Horadada

6 minuten (lectuur)
838

Dit is een heel gemakkelijke tocht door de zogenaamde ‘Ciudad Encantada del Río Seco’, de betoverde stad van de droge rivier. Het is de oude bedding van de Río Seco. We beginnen daarvoor bij de monding van deze rivier en hebben diverse mogelijkheden, maar we beschrijven hier de lange route. Op het einde vermelden we nog twee alternatieven

We parkeren de auto in de Calle Fragata in de urbanisatie Pueblo Latino. Als we niet in de vakantieperiode komen, kunnen we hier gemakkelijk dicht bij de bedding parkeren, waar de route begint, maar we kunnen ook eerst even blik werpen op het strand.

We lopen door de Calle Fregata naar het strand, het zogenaamde  “Playa de los Jesuitas”. Als we hier naar rechts kijken zien we de “Punta de la Horadada” met de oude wachttoren. Onze route begint naar rechts bij een promenade met gekleurde palen. In het midden van die promenade zien we een bord met verklaringen over een oude Romeinse steengroeve uit de tweede eeuw. De stenen werden gebruikt voor de aanleg van de Via Augusta die Pilar de Horadada doorkruiste.

We volgen de promenade tot bij de playa del Río Seco, tot ze eindigt en we bevinden ons dan parallel met de bedding. Vanaf hier volgen we de bedding, die rechts van ons ligt.

Het is geen aangeduide route, maar dat is ook niet nodig. Hier en daar staan wel borden met informatie over de te volgen weg.

We verlaten even de bedding naar rechts en komen bij een dennenbosje en dan steken we via een betonnen brug de bedding over om bij de picknickzone “Mil palmeras” te komen, met banken en tafels. Hier staat ook een informatiebord met de fauna en flora en de te volgen route naar ons doel: de Ciudad Encantada del Río Seco.

We passeren nog twee borden en een houten brug om de picknickplaats te verlaten, lopen onder een brug door en vanaf hier is de weg breder en ligt de bedding links van ons. Meestal zien we ze niet door de dichte rietvelden langs de oever. Het is een comfortabele weg waar ook veel fietsers gebruik van maken.

Van de picknickplaats “Mil palmeras” begeven we ons naar de picknickplaats “Lo monte”, vaak onder een tunnel die gevormd wordt door het hoge riet. Na een eerste ‘tunnel’ ongeveer vijf kilometer na ons vertrek, lopen we onder de autovía door. Het bord met “Propiedad privada” slaat niet op onze weg maar op een domein rechts. Voorbij de rietvelden zien we een grote den. Na iets meer dan 7 kilometer stappen komen we bij de picknickplaats “Lo Monte” en vinden we weer enkele informatieborden, maar geen tafels. Minder riet en meer boomgaarden met hoofdzakelijk mandarijnen. Een kilometer verder lopen we door een tunnel of nemen het pad dat er boven loopt.

Na bijna 10 kilometer te hebben gestapt komen we bij ons doel, de zogenaamde “Ciudad Encantada del Río Seco”. Het is een bedding waarin wind en water voor erosie hebben gezorgd en waar de wanden schitterende kunstwerken van de natuur tonen. Langzaam lopen en bewonderen en fotograferen.

Na 100 meter lopen we rechtdoor bij een splitsing en letten wel op de aanduiding, want die andere weg volgen we bij terugkeer. Er zijn hier voldoende aanduidingen om zonder problemen de hele zone te ontdekken. Volgen we die markeringen, dan maken we een rondweg tot bij de genoemde aanduiding. Vanaf hier nemen we dezelfde weg terug tot bij de auto.

Er zijn enkele andere mogelijkheden. Een er van is gebruik maken van twee wagens: een bij het vertrekpunt en de andere op het einde. Een andere mogelijkheid is zich naar El Pinar de Campoverde te begeven en hier de route te lopen, in totaal 6400 meter.

Laad meer gerelateerde artikels
  • Geen limiet in dorpen ALICANTE

    In dorpen met minder dan 5.000 inwoners mag iedereen sinds afgelopen weekend tussen zes uu…
  • Schoenenindustrie plant toekomst

    VINALOPÓ. De schoenenindustrie in Vinalopó heeft ernstig te lijden onder de lockdown in de…
  • 500 dieren met honger

    BENIDORM. De dierentuin Safari Aitana is gesloten vanwege de coronacrisis. Dat betekent da…
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Geen limiet in dorpen ALICANTE

In dorpen met minder dan 5.000 inwoners mag iedereen sinds afgelopen weekend tussen zes uu…