Home Cultuuragenda Dansfestival Weer aan de Orde

Dansfestival Weer aan de Orde

5 minuten (lectuur)
354

Met een geschiedenis van tien jaar achter de rug komt het festival ‘Abril en Danza’ dit jaar na twee jaar van onderbrekingen weer op het podium om de elfde uitgave te presenteren. Met meer dan veertig uitvoeringen komt dit festival van 3 april tot 1 mei in Elche en Alicante, met meer dan 75 dansers en danseressen uit 29 gezelschappen, die de toeschouwers meenemen naar de vele facetten van de hedendaagse dans. Onder het motto ‘Intergeneracional’ ziet men deelnemers en deelneemsters van alle leeftijden en in verschillende stijlen.

Was het vorige festival vooral gericht naar de vrouw, dit jaar zal volgens de directrice van het festival, Asun Noales, de focus gericht worden op een dialoog tussen generaties. Ook wat de choreografen betreft, want de vaste waarden als Chevi Muraday of Gustavo Ramírez Sansano worden geconfronteerd met de nieuwe generaties van bijvoorbeeld Jesús Rubio Gamo en Janet Nova en de nieuwelingen op dat gebied, waaronder Mayte Tortosa en Marta Santacatalina. Het festival richt zich ook naar buiten met deelname vn de Italiaanse Federica Esposito, die een master class op zich neemt en de choreografie ‘This must be the place’ op 20 april brengt in het Casa Mediterráneo.

Een van de meest verrassende optredens is beslist de Pas de Deux met Chevi Muraay en Miss Beige op muziek van Tschaikowsky en beslist aan te raden het optreden van het Centro Di Gravità Permanente met een choreografie van Franco Battiato.

Dit wordt het slot van het festival op 30 april in het Theater Arniches in Alicante, maar alles begint op 3 april in het Gran Teatro in Elchemet Gran Bolero van Rubio Gamo. Bekroond met de Max 2020 als de beste dansvoorstelling, met 6 dansers uit Madrid en 6 uit Barcelona, die op de muziek van Ravel aantonen dat die twee steden ook kunnen samenwerken in plaats van elkaar in de haren te vliegen.

Op 8 april gaat het festival verder in Las Cigarreras in Alicante en op 9 april op het terras van L’ Escorxador in Elche, met vier stukken, gebracht door Diana Grytsailo en Adrián Manzano uit Andalucía, Caminantes Danza de Madrid, Eyas Dance Project uit València en Chey Jurado uit Extremadura.

De choreograaf Gustavo Ramírez brengt met het Instituto Valenciano de Cultura op 21 april zijn nieuwe productie in het Teatro Principal in Alilcante, namelijk ‘El Público’ gebaseerd op het werk van Federico García Lorca.

Carlos Peñalver en zijn compañía Over&Out begint op 1mei in het Teatro Principal het programma ‘La Terreta Balla’ met zijn choreografie Ciaccona, gevolgd door Zula Ruiz, Mayte Tortosa en Víctor Fernández, de compañía Neira & Santamaría, Marta Santacatalina en het Proyecto GoOD. Samen met het festival en tot 29 april is er een jam session in L’ Escorxador in Elche, met dj Vastarde, álter ego van de choreograaf Daniel Hernández, en Derek V. Bulke, waar iedereen kan dansen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…