Home Cultuuragenda Speelgoedmuseum Denia vult collectie aan

Speelgoedmuseum Denia vult collectie aan

3 minuten (lectuur)
74

Denia heeft een interessant speelgoedmuseum en dat werd nu aangevuld met 108 stukken die ooit in Denia werden gefabriceerd. Sommige stukken zijn maar dertig jaar oud en de ouderen kunnen zich nog herinneren dat ze er als kind mee gespeeld hebben. Er is een tovenaarskostuum uit 1990, gemakt bij het fabriek Josman; drie cowboy-pistolen uit de jaren ’80; een driesteek van Javis uit 1975. Maar ander speelgoed stamt van voor de Burgeroorlog en de generaties die er mee speelden zijn ondertussen overleden, zoals een autoped uit 1925 en een pedaalautootjes uit 1935 uit de fabriek van

Fernando Sauquillo.

Het zijn enkele van de 108 stukken speelgoed die aan de gemeente werden geschonken door de vereniging Amics del Joguet de Dénia, een vereniging die zich al dertig jaar inzet om het verleden van de bekende speelgoedfabrieken in Denia in ere te houden.

Uit de jaren ’50 zien we nu nog een kar in de vorm van een kat of een voetbaltenue uit 1955.

Denia was eens een centrum van de speelgoedindustrie met meer dan veertig fabrieken en een waaier van familiebedrijven, een grote economische factor in het begin van de twintigste eeuw. Het is dus ook niet verwonderlijk dat hier een speelgoedmuseum werd geopend en dat jaarlijks een speciale verzamelaarsmarkt wordt georganiseerd.

Het was in 1904 dat de Duitse gebroeders Ferchen de eerste speelgoedindustrie in Denia opzetten, de Metalúrgica Hispano-Alemana, met machines die uit Duitsland werden ingevoerd. Het speelgoed werd een rage in Denia en tien jaar later kwam het fabriek van Pedro Riera Mulet, dat zich specialiseerde in houten speelgoed. In de jaren ’20 kwamen er nieuwe fabrieken bij en Fernando Sauquillo stichtte “Juguetes Sport”, gespecialiseerd in speelgoed auto’s en vliegtuigen.

De speelgoedindustrie bleef groeien en verving de uitvoer van rozijnen, tot an de belangrijkste economische drijfveer van de stad. Na 1950 raakte de industrie in verval.

Het speelgoedmuseum werd geopend in 1999 op de bovenetage van het oude treinstation, nu het Centre d’Art l’Estació. De entree is gratis.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Mooie wandeling langs de oever van de rivier Bullent

Zestien Vlamingen gingen dinsdag op stap door het natuurpark van de Marjal, tussen Pego en…