Inicio Cultuuragenda Tárbena lanceert sterrentoerisme

Tárbena lanceert sterrentoerisme

4 minuto leer
301

De Grote Beer of de Andrómeda in de sterrenhemel ontdekken als de duisternis is ingevallen, maar temidden van de natuur. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het observeren van ons luchtruim en kijken naar de sterren om te genieten van een uitzonderlijk schouwspel dat deze onmetelijke ruimte ons biedt. Maar met grote telescopen méér zien was alleen maar voorbehouden aan professionelen. Nu niet meer, want het bergdorp Tárbena heeft een nieuw soort toerisme gelanceerd, met de naam ‘Astrotoerisme’.

Tárbena ligt hoog in de bergen, niet zo ver van Benidorm, want vanaf het dorp kun je de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca zien liggen. Tárbena was tot voor enkele jaren een druk bezocht bergdorp, want hier stond het overal bekende restaurant en museum van ‘de Communist’ Pinet, met een grote toeristische aantrekkingskracht. Maar Pinet diende het veld te ruimen voor een nieuw gemeentehuis en met hem vertrok een bezienswaardigheid, die verhuisde naar Alcalalí. Het werd één van de dorpen die met leegloop werden bedreigd.

Het gemeentebestuur van Tárbena zocht dus koortsachtig naar een middel om toch nog toeristen te trekken. Al een hele tijd promoot men de wandelwegen rond het dorp en de ruïnes van het kasteel, maar er zijn in de provincie al meer dan 500 aangeduide wandelroute en een massa kasteelruïnes. Nu vond men echter iets unieks met het astrotoerisme.

Het is wel een bevoorrecht gebied om de sterren te bekijken. Haast geen luchtvervuiling en weinig verlichting; ideale omstandigheden dus. Er werd een folder uitgegeven met de titel ‘El cielo de Tárbena’, bedoeld om hele families op een didactische manier kennis te laten maken met nog andere zonnen, die we sterren noemen. Twee grote panelen geven meer uitleg. Een daarvan staat bij het uitzichtpunt Collaret de Sa Vinya en het andere op de picknickplaats As Pou. Het initiatief heeft de steun gekregen van het Patronaat voor Toerisme van de Costa Blanca en het project gaat in 2023 het hele jaar verder. Men hoopt op die manier ook het certificaat te krijgen van de Stichting Starlight, gegeven aan die plaatsen die een uniek uitzicht bieden op de sterrenhemel, een certificaat dat wordt gesteund door de UNESCO, de Wereldorganisatie voor Toerisme UNWTO en de Internationale Astronomische Unie IAU.

Echt uniek is het niet. In de provincie Alicante zijn er al hotels met een glazen dak en een telescoop voor de liefhebbers. Meer informatie: tel. 965 884 234

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Engelen weigeren te vertrekken

De grote engelen die in Alicante ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten in de straten we…