Home Cultuuragenda Geen feesten zonder vaccin

Geen feesten zonder vaccin

5 minuten (lectuur)
589

VALENCIA. Het departement voor Gezondheid van de Comunidad Valenciana heeft via het hoofd van dit departement, Ana Barceló, al drastische maatregelen aangekondigd voor de eerste helft van volgend jaar. Maatregelen die voor enorm veel ophef zorgden. “Indien er tegen de lente van 2021 geen goed vaccin voorhanden is tegen Covid-19, zullen er geen feesten worden georganiseerd.”

Dat wil zeggen dat ook volgend jaar een aantal feesten die verklaard werden tot Internationaal Toeristisch Evenement van de kalender geschrapt zullen worden. Daaronder de Fallas, die niet alleen in Valencia jaarlijks een massa toeristen trekken, maar in de hele provincie Valencia en ook in de provincie Alicante (Denia, Benidorm, Pego en Calpe). Daaronder ook de processies van de Goede Week en de bekende Moros y Cristianos in Alcoy, naast de vele patroonsfeesten die in de lente worden gehouden.

Barceló sprak zich zelfs uit over de Hoguerafeesten, die eind juni Alicante op de been brengen.

Op de vraag of ze zo lang op voorhand al beslissingen kan treffen wees zij op de snelle verspreiding die zich kan voordoen en nam als voorbeeld het Colegio Mayor Galileo van de Campus de Vera van de universiteit van Valencia, waar afgelopen week op twee dagen tijd 120 besmettingen werden genoteerd.

“Het zou onverantwoord zijn om de bevolking bloot te stellen aan dit risico zolang we geen afdoende middelen hebben om de mensen te beschermen tegen het virus. Om de algemene gezondheid niet in het gedrang te brengen moeten er onpopulaire maatregelen genomen worden die niet in goede aarde vallen. Daar zijn we ons van bewust, maar de verantwoordelijkheid rust bij ons en we mogen niet aarzelen om die verantwoordelijkheid te nemen” zei Barceló.

Het hoofd van het departement verklaarde dat het bij die feesten onmogelijk is om voor de nodige veiligheid te zorgen. Niet alleen zijn er een massa deelnemers, maar ook vele fanfares uit de buurt en een groot aantal toeristen, waardoor het onmogelijk is om de onderlinge veilige afstand te waarborgen.

Als er geen feesten zijn, worden er ook op dat gebied vele arbeiders werkloos. Typisch voor ieder Spaans feest is het vuurwerk en de mascleta, het knalvuurwerk juist boven de grond. Als we weten dat vooral in de zomer bijna ieder dorp zijn patroonsfeesten viert, kunnen we ons voorstellen wat voor negatieve invloed het verbod op feesten met zich mee bracht voor de fabrieken.

Wie ook erg geteisterd werd zijn de ateliers waar de praalwagens worden gemaakt en verhuurd, want ieder feest heeft zijn optocht met praalwagens. De hoogtepunten voor deze bedrijven zijn de optochten van Moros y Cristianos, maar vooral de optocht van de Drie Koningen op de avond van 5 januari. Het ziet er naar uit dat die optocht voor het eerst in de geschiedenis niet zal doorgaan, want zelfs tijdens de Burgeroorlog, toen alle feesten verboden waren, kwamen de koningen hun geschenken brengen aan de kinderen.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Boekenbeurs in Finestrat

Op 15 en 16 dezer zal in Finestrat een boekenbeurs plaatsvinden waarop POINT, mijn uitgeve…