Home Home Verplicht sparen tijdens huisarrest

Verplicht sparen tijdens huisarrest

5 minuten (lectuur)
571

ALICANTE. Opgesloten in huis, zonder feesten of bijeenkomsten met de vrienden, zonder winkeltjes kijken en kopen, zonder theater of film. De grote meerderheid van de mensen had maar weinig mogelijkheden om geld uit te geven tijdens het huisarrest. Ondanks de mindere inkomens door gebrek aan werk, hebben vele juisgezinnen toch de kans gezien om veel geld te sparen tussen maart en juni van dit jaar. In Alicante betekende dit in totaal een sparen van bijna twee miljard euro, wat het gedepositeerde geld in de banken van de provincie tot een nieuw record bracht. Volgens de laatste officiële gegevens van de Bank van Spanje bereikte het beschikbare geld van de inwoners van de provincie Alicante het daarvoor nooit geziene totaalbedrag van 41,7 miljard euro.

Zelfs toen de crisis in Catalonië diverse bedrijven deed uitwijken naar andere delen van Spanje en een deel daarvan zijn zetel verplaatste naar Alicante – Banco Sabadell ‘verplaatste’ vier miljard naar zijn zetel in de stad Alicante – of tijdens de gouden jaren van de boom in de constructie, werd dit bedrag nooit bereikt. Tot juni 2020 was het record van gedepositeerd kapitaal in de banken van de provincie Alicante 36,5 miljard euro.

Besparen op auto’s

Een van de zaken waarop bespaard werd was de auto. De nationale vereniging van autohandelaars  (Ancove) wees op een fenomeen dat zich in heel Spanje manifesteert en vooral in gebieden die over uitgebreid openbaar vervoer beschikken. De vraag naar de zogenaamde Covid-auto’s is sterk gestegen om te besparen op verplaatsingskosten.

Het gaat over auto’s die meer dan vijftien jaar oud zijn en die de aankoopprijs van 1500 euro niet overschrijden. Het gaat volgens de vereniging om wagens voor korte afstanden die voor een goedkope tijdsbesparing kunnen zorgen en die niet veel geld kosten. Een soort wegwerpauto voor kort gebruik.

Het gaat vaak over privé-verkoop. “De officiële handelaars wagen zich hier niet aan, want de wet voorziet dat men een jaar garantie moet geven en er is geen marge voor eventuele winst” verklaart Raúl Palacios, voorzitter van de Nationale Vereniging voor Autohandelaars en Reparateurs (Ganvam).

De meeste auto’s worden verkocht en gekocht via Internet of door flyers, maar vele van deze privé-verkopers zijn handelaars die zogenaamd als privé-persoon optreden, maar gewoon als tussenpersoon fungeren “Sommigen verkopen op die manier vier auto’s per maand en winnen een paar duizend euro, vrij van belasting, voldoende om van de te leven” zegt men bij Ancove.

In de provincie Alicante verloor de TRAM dit jaar 2,2 miljoen reizigers en werden alleen al in de maand september bijna 9000 auto’s tweedehands verkocht, een derde van de hele markt. Palacios verklaart dat 80% van deze handel van auto’s die ouder zijn dan tien jaar onder particulieren gebeurt. Van die transacties zijn 5273 auto’s ouder dan tien jaar en 3170 ouder dan vijftien jaar en de prijzen liggen vaak onder de 1000 euro.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…