Home Home Einde laatste ‘pirateneiland’ voorbij

Einde laatste ‘pirateneiland’ voorbij

3 minuten (lectuur)

Het ‘pirateneiland’ van Benidorm, het laatste in de Middellandse Zee, zal een informatiecentrum worden over het leefmilieu. Althans, als de centrale regering de petitie van het gemeentebestuur van Benidorm aanvaardt en de installaties van het huidige restaurant met terras laat verbouwen. Dit restaurant functioneert op het eiland van Benidorm al meer dan 50 jaar zonder vergunning. De voornaamste reden om de centrale regering te laten ingrijpen is de vervuiling die het restaurant in zee veroorzaakt, want alle afval en het afvalwater komt daar terecht.

De illegale activiteit van het restaurant kreeg  de term ‘pirateneiland’ tot gevolg. Het restaurant is eigendom van een industriële vereniging van watersport en is nog steeds in bedrijf omdat rechtbanken zich nog steeds over de illegaliteit van het restaurant buigen. Herhaaldelijk werd het bevel gegeven tot ontruiming, maar de eigenaars gingen steeds in beroep, waardoor de zaak nu in handen is van het hoogste gerechtshof, de Audiencia Nacional, dat dringender zaken in behandeling heeft.

De senator Carles Mulet van de partij Compromis heeft de kwestie nu aanhangig gemaakt bij de Kamer en kritiek geleverd op de centrale regering omdat die de wet niet laat respecteren ondanks een negatief rapport van ‘Banderas Negras’ dit jaar, het zoveelste rapport dat wijst op de constante vervuiling door het restaurant. De senator heeft nu de steun gekregen van het ministerie van Kustzaken, dat er op wijst dat het eiland deel uitmaakt van het natuurpark Serra Gelada, wat op zich voldoende reden is om er geen commerciële activiteit te mogen uitoefenen. Wat de titel van natuurpark en de daarmee gepaard gaande normen betreft, is het de Valenciaanse regering die verantwoordelijk is, maar die grijpt niet in.

Volgens de Servicio Provincial de Costas dienen alle bestaande gebouwen, terrassen en andere installaties die bestemd zijn voor commerciële doeleinden op openbaar gebied afgebroken te worden. Deze norm werd door de organisatie afgekondigd in februari van dit jaar met een uitvoeringstijd van drie maanden, die dus al lang is verstreken. Bron: Weekblad Hallo, woensdag 11 september 2019 – Jaargang 26, n°37

 • Voorwoord vertegenwoordiger VIW

  1 april 2019… voor velen betekent die datum traditioneel de dag waarbij mensen elkaar voor…
 • Wandelzoektocht in Finestrat

  Binnenkort start de vierde wandelzoektocht in Finestrat FINESTRAT – Op 27 april word…
 • Flamencoshow 2019

  Alfaz del Pi. De Lionsclub van Alfaz del Pi organiseert weer haar jaarlijkse flamencoshow.…
 • Wandeling met accidentje

  Met 13 gingen we op pad, na een eerste moeilijkheid te hebben overwonnen: de aangeduide we…
 • Over het hoe, wat en waarom van het rijksregisternummer

  Het rijksregisternummer is een uniek identificatienummer, toegekend aan natuurlijke person…
Laad meer gerelateerde artikels
 • Flamencoshow 2019

  Alfaz del Pi. De Lionsclub van Alfaz del Pi organiseert weer haar jaarlijkse flamencoshow.…
 • Wandeling met accidentje

  Met 13 gingen we op pad, na een eerste moeilijkheid te hebben overwonnen: de aangeduide we…
 • Route Font de Centella vanuit Orba

  De bron ‘Font Centella’ ligt langs de flank van de sierra del Cavall. De route PR-CV-368 m…
Laad meer artikels in Home
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Flamencoshow 2019

Alfaz del Pi. De Lionsclub van Alfaz del Pi organiseert weer haar jaarlijkse flamencoshow.…