Inicio Cultuuragenda Het gekroonde Ei, de tijdscapsule van Orxeta

Het gekroonde Ei, de tijdscapsule van Orxeta

14 minuto leer
1,554

Wie regelmatig op Facebook zit kan er niet naast gekeken hebben: op de één of andere pagina heeft hij/zij wellicht het grootste gekroonde ei in cement voorbij zien passeren. Dat dit gekroonde ei gemaakt werd door een Vlaming maakt het des te meer de moeite om dit eens wat nader te bekijken. VIW Costa Blanca was op bezoek bij Enca Caen en zijn echtgenote Chantal Maebe om meer uitleg te krijgen over zijn meesterwerk.

Laten we met de deur in huis vallen: wie is Enca Caen?

Enca Caen, een geboren Gentenaar (1965), studeerde aan het Sint Lucas te Gent  hoger kunstonderwijs (beeldende kunsten), werkte 20 jaar in het Kunstatelier van Gerard Thienpont ( gespecialiseerd in restauratie, conservatie en vernieuwen van alle kunstwerken in alle materialen) en 12 jaar uitsluitend voor Brussel hoofdstedelijk gewest als restaurateur conservateur van het kunstpatrimonium.

Wat bracht u naar Spanje?

Enca en zijn echtgenote Chantal Maebe komen uit Lovendegem, maar wonen sinds de start van het moeilijke coronajaar 2020 in het Spaanse Orxeta tussen Villajoyosa en Benidorm. Het is dan ook in Orxeta, een kleine deelgemeente van Villajoyosa, dat het corona-ei en de tijdscapsule staan.

Hoe bent u op het idee gekomen om een ei te bouwen?

2 jaar geleden heb ik al eieren gemaakt van 2,4 en 3,4 meter hoog, gebouwd in het Spaanse bergdorpje La Romana. Maar nu, om het door de coronacrisis zwaar getroffen Spanje te ondersteunen, deed ik een extra effort. Enca heeft intussen de laatste hand gelegd aan een indrukwekkend gekroond ei in cement, nu 5,40 meter hoog en 9 ton zwaar en een omtrek van 12 meter.

Bijna 6 meter hoog… is dat een wereldrecord?

Er zijn wel eieren in chocolade die hoogtes halen van 18 meter en waar grote aantallen mensen aan meewerken. Maar dit is het grootste gekroonde ei ter wereld.

Met hoeveel hebben jullie gewerkt aan het ei?

Ik doe alles alleen, van A tot Z.  Met zakjes cement van 25 kg die ik in de mortelkuip klaarmaak en, kuipje na kuipje, aanbreng op het ei. Gek, hé? Ik heb 43 dagen solo aan het ei gewerkt, alles met de hand en een ladder. Aan het ontwerpen van de kroon plus de uitvoering en plaatsing heb ik solo 32 dagen gewerkt. Nu ben ik bezig aan de afwerking van het interieur van de tijdscapsule die een volledige hemel moet voorstellen, blauw met sterren en een maan. Daarnaast ook een transformatie in een duivel van een boom centraal in het ei van 2,5 m met het Covid 19 virus in de handen.

Hoe ben je tewerk gegaan?

Als basis heb ik een boom gebruikt waar ik een metalen constructie rond gebouwd heb waar ik mijn eieren op bouw. De eerste vormgeving bestaat uit een mengeling van cement en marmerpoeder. Daarna komen er nog marmerlagen in verschillende kleuren. Na het aanbrengen van marmer in de Spaanse driekleur en de symbolen werd het eitje geschuurd en gepolijst  Als einde en kroon op het werk heb ik een grote gouden kroon met robijnen, smaragden en parels op het ei gezet.

Ik zie de kleuren van Spanje maar waar staat de rest van de symboliek voor?

Het eitje heeft inderdaad de kleuren van de Spaanse vlag (rood, geel, rood) gekregen met daarop het wapenschild van Orxeta in viervoud, een rood zwaard, midden in het geel van de vlag met naast het zwaard de vlag van de Comunidad Valenciana. Achter het kunstwerk zit veel (Spaanse) symboliek. Het zwaard van Orxeta was dat van de Orde van Sint Jacob, dat de monniken-ridders uit de 11de eeuw onder koning Jaime I droegen op hun witte mantels tijdens de kruistochten tegen de Moren. Het ei betekent nieuw leven na corona, het zwaard van de kruisvaarders is een mooi symbool voor de dood van het virus tegenover het nieuwe, oude leven dat we straks terug kunnen opnemen. Iedereen kijkt er naar uit.

Wat is de boodschap van het ei?

Het ei staat voor het leven na corona. Ik draag het kunstwerk op aan mijn zwaar getroffen nieuwe thuisland. Het is vooral uit fierheid op de inwoners van onze kleine gemeente, de Orchetanen die zich keihard hebben ingespannen om de raad van hun burgemeester op te volgen om zoveel mogelijk in hun kot te blijven teneinde de besmettingen in te dijken.

Zijn er nog plannen om een grotere versie te bouwen?

Het zou mij wel interesseren -mocht ik een sponsor vinden- om een ei van 10 meter hoog te maken, sneeuwwit omdat witte eieren onderdrukt worden door de consument die alleen maar bruine eieren wil. Alleen voor patisserie worden witte eieren nog gebruikt.

Ik heb ook gelezen dat u nog een oproep wenst te doen aan iedereen?

Het kunstwerk is ook een tijdscapsule waarin iedereen ter wereld hun zorgen, frustraties, hun verlies, hun opinies betreffende de overheden, zorg, kritiek en/of alles wat mensen hebben meegemaakt kunnenneerpennen. Alle brieven worden gericht aan ons gemeentehuis te Orxeta en worden verzameld in een hele grote metalen kist. De kist wordt verzegeld en in het ei gestopt om er pas in 2030 opnieuw uitgehaald te worden. De brieven worden dan ook open gemaakt, gelezen en tentoongesteld. Mijn vraag die ik richt aan alle mensen:  wie ook zijn corona ei kwijt wil, mag het altijd neerpennen in een brief ( gelijk welke vorm, handgeschreven, getypt, per mail etc. Als Vlaams kunstenaar hoop ik op massaal veel brieven uit Vlaanderen maar ook van Vlamingen in Spanje. Onze Vlaamse Minister van onderwijs Ben Weyts heeft ondertussen het voorbeeld gegeven en zijn Covid brief is goed aangekomen.Hebben jullie ook zin om in dit initiatief te stappen en om al uw familie, vrienden en kennissen op te roepen een brief neer te pennen en op te sturen naar Orxeta? Helpen jullie mij mee om zoveel mogelijk Vlamingen aan te zetten om dit initiatief te verwezenlijken?

Uw schrijven kan gestuurd worden naar:

El Huevo de Orxeta
Plaza Doctor Vicente Lino Ferrándiz, 1
03579 Orcheta (Alicante)

Of per e-mail naar , orxetaeggtime@gmail.com

Of gewoon afgeven bij een bezoek aan de tijdscapsule.

Alles is te volgen op de volgende facebookgroep “Egg Time Capsule/ El Huevo Del Tiempo.”

Tenslotte nog een laatste vraag: kan het ei bezocht worden?

Ja dat kan zeker, maar voor alle veiligheid belt u ons beter vooraf of stuur een smsje op het volgende nummer: +34 690 353 092 Watsapp of u kan ook een mail sturen naar: orxetaeggtime@gmail.com. Het adres is C/ Sella 95A. 

Mededeling, Op 4, 5 en 6 december zijn er culturele dagen genaamd Fira Gastronómica te Orxeta waar elk jaar een 3000 aanwezigen zijn met ja, gastronomie, muziek, dans, proeverijen etc. Elke ochtend vertrekt vanuit het centrum te Orxeta een wandeltocht naar plaatselijke wijnboeren en andere evenementen waaronder ook een bezoek aan de de Egg time capsule. Op deze dagen zijn ook alle burgemeesters van omliggende steden en gemeenten uitgenodigd door onze Burgemeester en ook niet te vergeten de President van de Valenciaanse Gemeenschap Ximo Puig.

Alvast onze dank,  Enca en Chantal.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Cultuuragenda
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…