Inicio Home Schoenenindustrie plant toekomst

Schoenenindustrie plant toekomst

13 minuto leer
973

VINALOPÓ. De schoenenindustrie in VinalopĂł heeft ernstig te lijden onder de lockdown in de diverse Europese landen. Schoenenwinkels zijn dicht en gaan misschien helemaal niet meer open. Online-verkoop lijkt de oplossing maar consumenten zullen nu waarschijnlijk het kopen van nieuwe schoenen niet als een prioriteit zien. Er zullen ongetwijfeld fabrieken gesloten moeten worden en de overgebleven bedrijven bestuderen diverse manieren om in de toekomst te kunnen overleven. De directies van de schoenenfabrieken in VinalopĂł houden het nieuws over de voortgang van de lockdown voortdurend in de gaten. De afgelopen jaren komt het steeds meer voor dat schoenenwinkels de deuren sluiten maar nu alle winkels verplicht gesloten zijn, zijn de fabrieken hun belangrijkste klanten kwijt. De fabrikanten vrezen dat veel winkels ĂŒberhaupt niet meer open zullen gaan. Het is niet voor het eerst dat de schoenenindustrie in de provincie te maken heeft met tegenslagen. In de jaren tachtig besloot de grootste afnemer, de Verenigde Staten, de productie naar elders te verplaatsen. In 2000 werd opnieuw een groot deel van de schoenenproductie naar lageloonlanden in AziĂ« verplaatst. Maar toch zijn er nog steeds 2.500 aan de schoenenindustrie gerelateerde bedrijven in de provincie en daar werken meer dan 20.000 mensen.

“We zijn erg afhankelijk van de winkeliers en we moeten eerst eens zien hoe de winkels in Europa uit deze crisis gaan komen. Dat is fundamenteel voor de toekomst op de korte termijn” aldus MariĂĄn Cano van de AsociaciĂłn Valenciana de Empresas del Calzado. Volgens de branchevereniging zal er dit jaar sprake zijn van een daling tussen de 30 en 50% in de verkoop. Maar men verwacht niet dat de schade tot dit jaar beperkt zal blijven. “We verwachten dat er drie collecties onder deze crisis te lijden krijgen. Die van de lente en zomer had al in de fase van naleveringen moeten zitten, voor de herfst en winter collectie zouden nu de bestellingen binnen moeten komen en de voorjaarscollectie van 2021 zal ook maar beperkt afgenomen worden omdat de winkels de collectie van dit jaar niet hebben kunnen verkopen” aldus MariĂĄn Cano. De ondernemers in de schoenenindustrie weten al jaren dat ze moeten vernieuwen en definitief voor de online verkoop moeten kiezen. Daar wordt ook aan gewerkt maar niemand had verwacht dat die noodzaak zo snel aanwezig zou zijn. Tot op heden kwam nog maar 20% van de omzet via internet, de rest ging nog via de winkels. “De fabrieken die nog geen online winkel hadden moeten nu haast maken” aldus Antonio Porta van Unisa. Dit bedrijf heeft de laatste jaren fors geĂŻnvesteerd in hun webwinkel. Maar ondanks dat blijft een deel van hun omzet van de winkels komen en die proberen ze nu te hulp te schieten. Door flexibele betalingstermijnen te bieden of samen promotie-acties te voeren om de voorraden te verkopen hopen ze de winkelier wat lucht te geven totdat de winkels weer open kunnen. Ook schoenenfabrikant Wonders probeert de winkeliers te helpen. “De winkelsector heeft het erg moeilijk en dat zal ook nog wel even zo blijven” aldus directeur Francisco Oliver. Het bedrijf zelf heeft vanwege haar goede financiĂ«le reputatie liquiditeit via de bank weten te behalen en gebruikt dit geld om de betalingstermijnen voor de winkeliers te verlengen. Ondanks de huidige moeilijkheden is het bedrijf optimistisch en begint deze week weer met de productie zodat de binnengekomen orders geleverd kunnen worden.  

Maar ondanks dat weten de fabrikanten ook dat ook als de winkels wel weer opengaan de klanten alsnog niet op grote schaal schoenen gaan kopen. “Mensen denken nu aan de gezondheid van hun familie, nieuwe schoenen kopen kan wachten. Mode is erg gevoelig voor crisis, het is Ă©Ă©n van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt” aldus Francisco Oliver. En dat zal niet alleen in Spanje zo zijn, de coronacrisis is wereldwijd. Tijdens de FinanciĂ«le crisis in 2008 herstelde de schoenindustrie relatief sneller dan andere sectoren in Spanje omdat er veel geĂ«xporteerd werd. Maar nu zijn in heel Europa winkels dicht en krijgt de economie een klap. Bijna 80% van de export van schoenen gaat naar landen in Europa en het is dus maar af te wachten wat daar nu van overblijft. Het zou een optie kunnen zijn om nieuwe afzetmarkten te zoeken maar volgens MariĂĄn Cano van de Valenciaanse branchevereniging moet daar veel voor geĂŻnvesteerd worden. En er moet sowieso al veel geĂŻnvesteerd worden in de online verkoop. De ondernemers denken dan ook dat er bedrijven definitief gesloten zullen worden en alleen de grootsten zullen overleven. De afgelopen jaren hebben experts op het gebied van economie al aangegeven dat het tijd werd dat de schoensector in Alicante steviger wordt. Alleen grotere bedrijven of samenwerkingsverbanden zouden in staat zijn om de concurrentie in de digitale economie aan te gaan. En dat betekent niet alleen dat ze online winkels moeten hebben maar ook dat ze gebruik maken van allerlei moderne technologie zoals Big Data om te weten wat de klanten daadwerkelijk willen en daarop in te kunnen spelen. Deze technologie kan ook ingezet worden om nieuwe klanten elders ter wereld te zoeken want de grote vakbeurzen zullen voorlopig niet gehouden worden, misschien wel nooit weer.

In de afgelopen weken is er gespeculeerd over de mogelijkheid dat door deze crisis fabrieken hun productie weer naar de provincie Alicante terugverhuizen. “Dat is vooral ter sprake gekomen toen corona nog voornamelijk in China aanwezig was. Nu het probleem wereldwijd is lijkt het niet zo belangrijk meer. In ieder geval niet voor de schoenindustrie, voor de productie van medisch materiaal heeft dat wel zin zodat de afhankelijkheid verdwijnt. Voor het produceren van kleding en schoenen is het geen ramp dat bepaalde materialen tijdelijk niet voorradig zijn” aldus MariĂĄn Cano. Maar of een deel van de productie toch terug zou moeten komen of niet, er moet wel wat gebeuren om de sector overeind te houden. Professor JosĂ© MarĂ­a GĂłmez Gras van de Faculteit OrganizaciĂłn de Empresas van de Universidad Miguel HernĂĄndez in Elche is van mening dat bedrijven niet met de armen over elkaar kunnen blijven zitten om te kijken wat er gebeurt als de winkels weer opengaan. Volgens hem heeft de coronacrisis blijvende veranderingen in het gedrag van consumenten veroorzaakt. In eerste instantie maakt men zich nu druk over veiligheid en gezondheid. Het feit dat sommige producenten in de provincie die schoenen voor werknemers maken antibacterieel materiaal voor de zolen zijn gaan gebruiken geeft hen een streepje voor. GĂłmez Gras is van mening dat de bedrijven ook moeten leren van deze crisis want als Covid-19 voorbij is komt er ongetwijfeld een keer een Covid-20. Volgens de directeur van het Instituto TecnolĂłgico del Calzado (Inescop), Miguel Ángel MartĂ­nez, is deze crisis goed geweest voor een enorme duw in de richting van digitalisering. Maar ook de trend dat consumenten duurzamere schoenen willen en van bedrijven verwachten dat ze sociaal verantwoord ondernemen zal voortzetten. “Mensen hebben wekenlang binnen gezeten en hun prioriteiten zijn veranderd. Ze gaan betere kwaliteit eisen en producten die een minimale impact op het milieu hebben. Ze hebben nu vaak aan den lijve ondervonden dat ze liever iets willen dat langer meegaat, er komt een einde aan de wegwerpmaatschappij. Buiten dat zullen nieuwe collecties meer gericht moeten zijn op comfort en gezondheid” aldus MartĂ­nez.  Bron: Weekblad Hallo, met dank aan Max Ruffi. 

Cargue ArtĂ­culos MĂĄs Relacionados
Cargue MĂĄs En Home
Comentarios cerrados

Mira ademĂĄs

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…