Home Cultuuragenda Soldaten van het Terracottaleger komen naar Alicante

Soldaten van het Terracottaleger komen naar Alicante

4 minuten (lectuur)
3,131

ALICANTE. Het nieuws werd vorige week bevestigd en verwekte enorme opschudding, al bestond de hoop al meer dan een jaar lang. Het MARQ, het provinciaal archeologisch museum van Alicante, krijgt soldaten van het beroemde Chinese Terracottaleger te leen voor een expositie die in november 2020 zijn deuren zal openen en twaalf maanden lang te bezichtigen zal zijn.

Het Terracottaleger is de benaming voor de spectaculairste archeologische vondst uit de wereldgeschiedenis. Het gaat om achtduizend terracottasoldaten die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het ‘leger’ bevindt zich tussen de berg Li en het hedendaagse Xi’an. Deze overblijfselen bij het graf van keizer Qin Shi Huangdi (259 v.Chr.–210 v.Chr.) behoren tot het UNESCO-werelderfgoed. Het graf van Qin Shi Huang is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf nog niet blootgelegd.

Het Terracottaleger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de grafheuvel. De soldaten zijn geplaatst in zes meter diepe geulen.

In juni 2018 bezocht een Chinese delegatie het MARQ, ondergebracht in het vroegere algemeen ziekenhuis, om de mogelijkheden van het museum te bekijken. Maar pas enkele weken geleden zette China het licht op groen voor het uitlenen van figuren. De onderhandelingen begonnen reeds begin 2018 en het was niet gemakkelijk om negen soldaten en een paard, samen met een honderdtal andere stukken, naar Alicante te krijgen.

De directeur van de Stichting MARQ, José Alberto Cortés, verklaarde afgelopen week tijdens een persconferentie dat deze unieke expositie het resultaat was van diverse onderhandelingen. In totaal kost de hele operatie wel vier miljoen euro. Het grootste deel, namelijk 3.300.000 euro, wordt gedragen door de Diputación Provincial, terwijl de Valenciaanse regering 140.000 euro bijdraagt en het gemeentebestuur van Alicante 12.000 euro. Daarnaast is er nog financiële steun van Caja Murcia en Asisa.

In China is men begonnen met de selectie te maken van de stukken die naar Alicante zullen reizen. Het wordt een tweede reis naar Europa voor een klein deel van het Terracottaleger, want in 2018 waren enkele van de ondertussen beroemd geworden soldaten te bekijken in het World Museum in Liverpool, waar de tentoonstelling door 610.000 mensen werd bezocht.

Laad meer gerelateerde artikels
  • Gratis openluchtbioscopen in Alicante

    Een gratis filmpje meepikken in openlucht… het is en blijft een populair tijdverdrijf aan …
  • ZE ZIJN ER!

    Dit boek is een avontuurlijk vakantieboek voor kinderen van 8 tot 12 jaar die hun vakantie…
  • Boek: “La loca y los gatos”

    “Nee, het leven van Palma Govaert heeft geen behoefte aan toegevoegde specerijen. De reali…
Laad meer artikels in Cultuuragenda
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nieuwe haltes en opening nieuw traject voor TRAM

PEDREGUER. De Valenciaanse regering heeft de uitbesteding van diverse projecten voor verbe…