Inicio VRIJE TIJD Wandelingen Langs de GR-232 vanuit Santa Pola

Langs de GR-232 vanuit Santa Pola

6 minuto leer
1,295

GR staat voor ‘Gran Recorrido’of grote omloop. Het is een route die meerdere dagen in beslag neemt en aangeduid wordt met markeringen in rood en wit. In tegenstelling tot de PR, de ‘pequeño recorrido’of  kleine omloop, een route die in een dag of enkele uren kan afgelegd worden en waarvan het traject is gemarkeerd met geel en wit.

Het eerste traject is 24 kilometer lang en de GR-232 vertrekt in Santa Pola aan de toegangspoort van het kasteel en loopt van daar naar de vissershaven. Hier lopen we, zonder de haven te verlaten, over de boulevard en passeren alle stranden van Santa Pola en Santa Pola Oost, Plaza Rodríguez de la Fuente, Varadero en zo naar de Torre del Pep. Bij die toren komen we via de avenida de Tabarca, die we oplopen vanaf de paseo de Vicealmirante Blanco García en daarna langs de trappen aan de zuidkant, met mooie uitzichten.

Op het einde van de Paseo komen we bij de zogenaamde kettingen van Santa Pola Oost en wat verder bij de Bancal de la Arena en het oude huisje van de Carabineros. We zijn hier precies onder de top van de vuurtoren van Santa Pola.

Vanaf hier lopen we verder over de camí del Carabassi en passeren de kapel van Virgen del Rocío links langs de grens van het natuurgebied ‘Clot de Galvany’. Niet ver voorbij de laatste huizen zien we links een smalle weg die stijgt naar de toekomstige urbanisatie van Gran Alacant. Als we dit schrijven is het nog een aardeweg, maar die wordt (of is ondertussen) geasfalteerd. We komen terug bij de urbanisatie Gran Alacant langs de ingang met het tankstation. We lopen over de brug over de nationale weg en komen op de landweg van Balsares.

Links is de camino del Cholo, die ons op het veepad van Dolores, nu geasfalteerd. We verlaten die weg naar links in de richting van het nieuwe kerkhof en bereiken het kruispunt van de rijweg Elche – Santa Pola met het begin van de oude weg tussen de twee steden.

Hier hebben we twee opties. We volgen in de richting van Santa Pola, langs de sporthal en langs de zoutpannen, steken de rotonde van het tankstation over in de richting van het zoutmuseum. Hier nemen we de calle Obispo Bascuñana tot op het strand en eindigen onze eerste etappe. De tweede optie is volgen in de richting van Elche om de tocht te vervolgen.

Als we kiezen voor die tweede mogelijkheid beginnen we aan de tweede etappe, met een lengte van 26 kilometer. Na een stuk van 500 meter over de rijweg komen we bij de saladar de las Salinas de Braç del Port en een stuk van de veeweg van Dolores, bij de sluizen die het water regelen. Ter hoogte van de Azarbe de la Pastora nemen we de zo genoemde Camí de la Cuesta de Boix, die langs de zoutpannen loopt. Op het einde van de Camí de los Boix moet men de oude nationale weg oversteken en zijn we vlak bij het natuurpark van de salinas van Santa Pola langs de kant van Pinet. Hier kunnen we het park bezoeken en zien we de ruïnes van de oude wachttoren op het strand.

Vanaf Pinet loopt het langs het strand tot bij de stad Santa Pola en net voordat we die bereiken zien we de oude zoutkade, uitstekend gerestaureerd, en oude boten. We volgen dan Playa Llisa tot op ons eindpunt, de Gran Playa.

Bron: Hugo Renaerts

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Wandelingen
Comentarios cerrados

Mira además

Wandeling langs de flank van de Lloma Llarga

De Lloma Llarga (lange heuvel) verdient die naam. Wie over de N-332 van Calp naar Benissa …