Home VRIJE TIJD Wandelingen Racó de Sant Bonaventura

Racó de Sant Bonaventura

5 minuten (lectuur)
888

Afstand 9 kilometer.
Tijd: ongeveer drie en een half uur.
Moeilijkheid: gemiddeld.

Het natuurgebied van Racó de Sant Bonaventura-Canalons, nabij Alcoy, achttien hectare groot, is een natuurlijke doorgang tussen de natuurparken van Font Roja en de sierra de Mariola.

Het gebied ligt op slechts enkele kilometer van Alcoy en wordt doorkruist door de kleine rivier Polop. Langs de oever groeien hoge populieren en wilgen. We vinden hier ook een picknickplaats met vele tafels en banken, want deze plek is heel geliefd bij de inwoners van Alcoy en wie rust zoekt moet de tocht niet op zondag maken.

Vanaf hier kan men een gemakkelijke excursie maken, want de moeilijkste stukken werden voorzien van kettingen, naar de zogenaamde Canalons, diverse rotsformaties die door erosie werden gevormd in de kalkrotsen

De gemakkelijkste manier om bij de Racó te komen is de wagen parkeren in de wijk Batoy in de stad, waar de Vía Verde begint. Dit is een oude spoorlijn die in 1926 werd gepland om Alcoy per trein te verbinden met Agost en van daar naar Alicante, maar het project werd nooit afgewerkt. We lopen slechts een klein stuk over deze Vía Verde, lopen door twee tunnels en daartussen de viaduct van Barxell, dan dalen we langs rechts af naar een landweg zonder de fotogenieke Brug van de Zeven Manen over te steken, een  brug waarover de trein zou gereden hebben tussen Alcoy en Gandía.

De weg naar de picknickzone is heel eenvoudig en gemakkelijk, over een brede weg en in tegengestelde richting van de genoemde brug. Links zien we de steeneikbossen van het natuurpark Font Roja met boven de kerk en rechts het natuurpark van sierra de Mariola.

Een oude graanmolen heet ons welkom als we de picknickzone bereiken. Het was een van de molens die het water van de rivier Polop gebruikten om hun maalstenen in werking te zetten en het graan te malen. Welk graan? Tot in het begin van de twintigste eeuw werd in de streek nog veel graan geteeld. Langs het bovenste deel van de vijver zien we wat verder en langs het pad nog een kleine dam die het water omhoog bracht om het dan via een klein kanaal naar de molen te voeren. Getuigen van een andere tijd.

Voor de weg naar Canalons moeten we even terug, maar zonder de picknickplaats te verlaten.

We nemen daarvoor een landweg die wat verder een pad wordt, parallel met de rivier. We passeren enkele putten met kettingen die de oversteek gemakkelijker maken en een daarvan heet de ‘Paso de la Muerte’, maar is niet gevaarlijker dan de andere. We komen dan bij een grot of spelonk en vanaf hier keren we terug naar de picknickplaats. We volgen  langs de pad de oever en passeren onder de brug van de Zeven Manen, de picknickplaats van Font del Quinzet, waar de rivieren Polop en Barxell samen komen, en vanaf hier komen we op de Vía Verde de Alcoy die ons terug naar ons beginpunt brengt.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Wandelingen
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Wandeling langs de flank van de Lloma Llarga

De Lloma Llarga (lange heuvel) verdient die naam. Wie over de N-332 van Calp naar Benissa …