Inicio Experten Vlaming in de kijker Jan Van Parijs & Hilde Backaert

Jan Van Parijs & Hilde Backaert

14 minuto leer
2,228

Enkele maanden geleden stonden de Vlaamse kranten er vol van: Vlaming verkozen tot burgemeester van de Andalusische gemeente Alcaucin. Dat er in Calpe maar liefst 2 Vlaamse schepenen verkozen werden, werd niet opgemerkt en vandaar dat VIW het initiatief in handen genomen heeft en naar Calpe trok om er Jan Van Parijs en Hilde Backaert kort te interviewen.

VIW: Hilde en Jan, eerst en vooral proficiat met jullie benoeming tot schepen van Calpe. Voor Jan is het zijn tweede termijn, maar voor Hilde is het de eerste keer als schepen al heeft ze natuurlijk wel al veel ervaring als vertrouwenspersoon van een schepen en zelfs de burgemeester. Hoe zijn de eerste maanden verlopen?

Hilde: De eerste maanden ben ik vooral bezig geweest met ‘organisatie’.
Met twee van mijn bevoegdheden had ik wel degelijk ervaring, nl. enerzijds OAC(E) of het kantoor dat zich bezig houdt met de vragen en problemen van de (Europese) burgers en anderzijds de padron of inschrijving van burgers in het register van Calpe. De derde bevoegdheid, modernisatie van informatica, was nieuw en heb ik eerst moeten ‘bestuderen’.

VIW: Jullie komen beide uit voor de PP (Partido Popular of Volkspartij). Hilde stond op de 5e plaats en Jan op de 9e plaats op de lijst. Wat was de strategie hiervan? En welke bevoegdheden kreeg jij toebedeeld?

Jan: Eerst en vooral vond ik het niet meer dan normaal dat Hilde op de vijfde plaats stond. Hilde is eigenlijk de best voorbereide wethoudster omdat ze alles heeft meegemaakt en in alle omstandigheden: zowel ver van als dichtbij de burgemeester. Ik stond zelf als lijstduwer op de lijst en ook voor mij was dat een verrassing. Achteraf gezien bleek het een strategische
zet. Beide bekleden we nu een sleutelpositie in het team van burgemeester
César Sánchez. Voor toerisme en stranden blijf ik verder verantwoordelijk
en nieuw voor mij is de bevoegheid ‘handel’.

VIW: Hebben jullie altijd al politieke ambities gehad?

Hilde: Ik heb het altijd belangrijk gevonden om op te komen voor de residenten, om hun belangen te verdedigen. Ik ben hiermee gestart bij
een andere politieke partij die eigenlijk helemaal niet mijn politieke keuze
was.

Jan: Ik heb nooit politieke ambities gehad, maar ik ben wel altijd sociaal
geëngageerd geweest. Toen ik gevraagd werd om in het politieke project van César te stappen, heb ik ermee ingestemd omdat ik het tijd vond om iets terug te geven aan Calpe. Hilde en ik hebben dezelfde doeleinden, alleen vullen we die anders in. Hilde staat dicht bij de burgers en ikzelf ben eerder pragmatisch en ben ik dus beter in het oplossen van praktische problemen.

VIW: Wat hoop je tijdens deze ambtstermijn te bereiken?

Jan: Ik aanzie mijn politieke missie als voldaan als ik er in slaag om Casa Nova op te richten. Ik vind het namelijk enorm belangrijk dat de ‘calpinos’
(inwoners van Calpe) beseffen dat Calpe eigenlijk een soort toeristische
fabriek is en dat het grote aantal diensten, de meertaligheid en de welvaart
van het dorp in grote mate te danken is aan de toeristen. In Casa Nova zou ik graag een toeristische opleiding willen stichten in samenwerking met diverse universiteiten. Als de jeugd van Calpe beseft hoe de toeristische wereld in elkaar zit, zal het voor hen ook veel gemakkelijker zijn om later werk te vinden. Mijn belangrijkste doel is actief meewerken aan het promoten van Calpe en de Valenciaanse Gemeenschap; m.a.w. de weg tonen naar Calpe en ervoor zorgen dat het verwachtingspatroon ook ingelost wordt.

Hilde: Ik wil vooral dat de resident zich thuis voelt in Calpe, dat hij zich
integreert en dat hij zich gesteund voelt, dat hij zich meer tot de gemeente gaat wenden. Ik wil toch ook nog eens benadrukken dat het heel belangrijk is dat de Vlaamse residenten deelnemen aan de verkiezingen. Enkel op die manier worden de rechten van de buitenlandse residenten gewaarborgd. In feite is het zo dat bij inschrijving op het bevolkingsregister er ook een document moet ingevuld worden van de CENSO waar gevraagd wordt of ze al dan niet willen deelnemen aan de verkiezingen. Het is belangrijk dat de mensen beseffen dat als ze ‘no’ aankruisen, ze niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Ook is het belangrijk dat residenten om de 5 jaar hun bevolkingsregister moeten vernieuwen op de gemeente (niet-residenten
om de 2 jaar). Wanneer dat niet gedaan wordt, worden ze automatisch geblokkeerd door het Nationaal Instituut van de Statistiek en kunnen ze niet meestemmen.

VIW: Hoe valt het mee om als ‘buitenlander’ schepen te zijn?

Jan: Wij Vlamingen pakken de problemen aan en gaan niet in een hoekje gaan zitten tot er een oplossing uit de lucht komt vallen. Wij hebben een goede ploeg maar soms moeten we toch op onze rem gaan staan. Zo stellen wij veel dingen voor die dan in een later stadium veranderd worden of lopen wij op tegen een spreekwoordelijke muur. Op die momenten voelen we ons nog altijd een beetje ‘buitenlander’.Soms is het wat frustrerend om vast te stellen dat door ons gedane voorstellen afgeketst worden en dan een tijdje later door iemand anders naar voren geschoven worden als dé oplossing.

VIW: Hoeveel Vlaamse handelaars zijn er in Calpe en wat raden jullie toekomstige handelaars aan die zich willen vestigen in Calpe?

Hilde: We denken dat er een 100-tal Vlamingen een zaak runnen hier in Calpe, wat enorm veel is. We merken dat nieuwe mensen zich vooral zorgen maken omtrent de typische problemen zoals de school voor de kinderen, de overname van een zaak, huisvesting,… maar veel te vaak worden de modaliteiten van hun zaak over het hoofd gezien. Ze maken zich geen zorgen over de ‘spelregels’ en dat is spijtig. Zo is een licentie voor een bar, cafetaria, pub of restaurant verschillend. Ik wil hier een venster voor creeëren zodat mensen gemakkelijker die informatie kunnen verkrijgen. Nu is dat ook al mogelijk, maar de meeste mensen doen de moeite niet.

Kritieke punten:

  • Verhuur in het zwart: we zijn uiteraard tegen verhuur in het zwart, maar we vinden wel dat we een leefbaar alternatief moeten kunnen aanbieden. We kunnen ons niet veroorloven om de 20.000 personen die hun logement in het zwart huren te verliezen. De beste oplossing zou zijn om een toerismetaks in te voeren of elk logement te laten certifiëren door het toerismebureau.
  • Bouw van het nieuwe hotel: volgens ons is dat het beste wat Calpe kan overkomen. Een hotel brengt namelijk leven in een dorp, elke week zullen er nieuwe mensen aankomen in Calpe die er een tijdje logeren. Hotels zijn ook de enige manier om de kalme periode van november tot april op te vangen. Vergeet ook niet dat deze hotels ook gratis reclame maken voor Calpe en dat de hotels zorgen voor de creatie van werkgelegenheid.
  • Fietspaden: we zijn ervan overtuigd dat de fietspaden of eigenlijk paden voor het alternatieve verkeer vanaf de winter een gigantisch succes zullen zijn. Het betreft een gebruiksvriendelijke weg die vermijdt dat fietsers gewoon op straat moeten rijden.
  • Salinas: er zijn nog nooit zoveel flamingo’s geweest als dit jaar. Het is inderdaad zo dat er op een bepaald moment niet meer toevoer van water mogelijk was omdat de nesten anders onder water zouden komen.
  • Markten: er werd een enquête gehouden en daaruit is voort gekomen dat de groente- en fruitmarkt beneden blijft en dat de kleding naar boven verhuisd. Eigenlijk zijn er teveel standhouders met kleding (die allemaal hetzelfde verkopen) en in de toekomst, bij het aflopen van licentie, zal de markt volledig beneden gehouden worden.
  • Optreden politie bij ‘overlast’ optredens: wij betreuren dat de politie opgebeld wordt door buren, maar eigenlijk is dit heel eenvoudi g op te lossen door een vergunning aan te vragen. Als een zaak in orde is met zijn licenties kan zij zonder problemen gratis een vergunning aanvragen bij de gemeente en zal de politie niet tussenbeide komen.
  • Portugezen: volgend jaar komen de Portugezen niet naar Calpe. De Portugese regering heeft namelijk de schoolvakanties veranderd en nu vallen die samen met de ‘Semana Santa’ en dat is niet te combineren.
Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Vlaming in de kijker

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Mira además

Vlaming in de kijker – Yves Laurijssens

Deze keer hebben we gekozen voor een nogal onbekende Vlaming die zeker en vast verdient om…