Pierre Labouverie

8 minuto leer
995

Ambassadeur van België in Spanje (2014-2017)

1. U was aanwezig op de 5e editie van de Vlaamse Dag, maar toch zijn er nog veel Vlamingen aan de Costa Blanca die u niet echt kennen. Kunt u zichzelf even voorstellen?

Mijn naam is Pierre Labouverie, Ambassadeur van België in Spanje sinds juli 2014. Dit is mijn laatste post. Ik ben in de diplomatieke carrière in 1977 ingetreden. Mijn opeenvolgende posten waren Nigeria, Zaïre (nu DRC), Egypte, India, Saoedi Arabië, Oeganda, Zuid Afrika, Hongarije en Spanje. Ik heb ook drie keer een functie op het Ministerie van Buitenlandse Zaken opgenomen, de laatste keer als Protocolchef. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.

2. U bent dus al ruim drie jaar ‘op post’ zoals dat in het vakjargon heet. Hoe zijn die tot nu toe verlopen?

Zoals hierboven vermeld, ben ik hier sinds juli 2014. Het is tot nu toe uitstekend verlopen. De relaties tussen de twee landen zijn meer dan perfect en alles verloopt op zijn best

3. Wat hoopt u nog te verwezenlijken tijdens de rest van uw periode in Madrid?

Ik ben op post in Madrid tot januari 2017. Ik zal verder werken aan de goede relaties tussen de twee landen op alle domeinen. Het heeft diverse aspecten : politiek, economisch, soms cultureel etc..

Ik ben zeer geïnteresseerd in economische diplomatie waar de ambassade,  in goede samenwerking met de handelsattachés van de regio’s, zijn hulp aanbiedt aan de bedrijven. Het gebeurt bijvoorbeeld, vaak op aanvraag van onze regionale collega’s, dat ik evenementen op de residentie organiseer ten voordele van een Belgisch bedrijf.

Er zijn ook droevige momenten geweest:  bijvoorbeeld wanneer wij een rouwregister openhielden op de residentie, ter ere van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Toen kwamen ook de Koning en de Koningin van Spanje om het boek te tekenen. De Koning schreef: ‘ Het verdriet van België is het verdriet van Spanje’

4. Hoe kijkt u terug op de periode als chef van de protocoldienst? Hebt u leuke anekdotes?

Mijn periode als Protocolchef was zeer boeiend. België is het land met de meeste bilaterale ambassades, meer zelfs dan Washington. Het is een zeer gevarieerde job. Wij moeten zorgen voor identiteitsdocumenten voor tienduizenden buitenlandse diplomaten. Wij ageren een beetje zoals de diensten van een gemeente. Wij doen ook alles om buitenlandse hoge gasten zo goed mogelijk te ontvangen. Tijdens mijn periode had ik bijvoorbeeld het bezoek van de President van China, een boeiende maar ook uiterst delicate oefening.

5. Het takenpakket van uw vorige functies verschilt nogal met uw huidige functie als Ambassadeur. Heeft dat veel aanpassing gevergd?

Neen, niet specifiek. Dat is het goede van zo’n functie, dat het zo gevarieerd is. Als u leest waar ik op post geweest ben, is het inderdaad zeer gevarieerd. Ik heb ook voor zo een job gekozen omwille van de challenge / uitdaging. Het vergt veel aanpassingsvermogen en het is ook niet altijd gemakkelijk, vooral voor de kinderen die vaak van school moeten veranderen. Mijn kinderen hebben meer dan tien scholen gekend.

6. Welke verschillen zijn er tussen ambassadeur zijn in Spanje en pakweg Namibië?

Ik was ook ambassadeur in Namibïe, toen ik op post was in Zuid Afrika. Er is niet per se een verschil maar alles hangt af van het niveau van de relaties op alle domeinen, politiek, economisch, cultureel. Het spreekt vanzelf dat de intensiteit van onze contacten met Spanje niet kan vergeleken worden met die van Namibië.

7. Hoe ziet het leven buiten de diplomatie er voor u uit? Wat doet u in uw vrije tijd?

Ik heb weinig hobbies buiten mijn werk. Wel reis ik heel graag. Er is zo veel te zien In Madrid en in Spanje! Ik doe aan sport om mij in goede conditie te houden

8. In welke mate wordt uw taak als Ambassadeur beïnvloed door de politieke situatie in België?

Het heeft soms een invloed. Met de huidige crisis in Spanje krijg ik veel vragen vanuit diverse hoeken over een vergelijking met de crisis van de jaren 2010-2011 in België

10. Kan u zich vinden in de huidige structuur van consulaten in Spanje? Hoe ziet de toekomst van het Consulaat in Alicante er uit?

Ik denk dat het huidige systeem goed functioneert en dat wij zo, op een efficiëntere manier, de behoeften van de Belgen ter plaatste kunnen beantwoorden

11. Hebt u hier zelf nog iets aan toe te voegen? Hebt u nog een boodschap voor de talrijke Vlamingen aan de Costa Blanca?

Ik wens hen allemaal een aangenaam verblijf in Spanje en zie ernaar uit zoveel mogelijk van onze landgenoten te ontmoeten voordat ik terug vertrek naar België

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Vlaming in de kijker

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Mira además

Vlaming in de kijker – Yves Laurijssens

Deze keer hebben we gekozen voor een nogal onbekende Vlaming die zeker en vast verdient om…