Home Experten Vlaming in de kijker Sandra Van Kerckhove

Sandra Van Kerckhove

19 minuten (lectuur)
3,440

Verzekeringsmakelaar

Sandra Van Kerckhove, is geboren en afgestudeerd in Gent als regent wiskunde. Ze heeft slechts korte tijd geopteerd voor een carrière in het onderwijs en is daarna snel in het bank- en verzekeringswezen terechtgekomen bij de Ippa Bank, later overgenomen door Royal Belge Verzekeringen en ten slotte door de AXA- groep. Via de ‘Belgische Vereniging van Banken’ en andere binnen en buitenlandse opleidingscentra heeft ze gespecialiseerde cursussen gevolgd in beleggingsproducten en verzekeringen. Na het volgen van taalopleidingen in België en een zeer intensieve cursus Spaans aan de universiteit van Alicante, leidt ze samen met haar team ondertussen al bijna 10 jaar haar vijftalige verzekeringsbedrijf probleemloos. Hierbij verleent ze service aan klanten in heel Spanje. GrupoXandra S.L. biedt een compleet aanbod van verzekeringen voor particulieren en bedrijven, en richt zich o.a. op buitenlanders en buitenlandse bedrijven.
Eén van de doelstellingen is Nederlandstalige klanten te helpen eerlijke oplossingen te bieden voor hun verzekeringsbehoeften, dit met aandacht voor hun individuele situatie. Ook ondernemers die bedrijfsplannen op het Spaanse grondgebied hebben kunnen voor verzekeringsadvies voor hun plannen het beste bij GrupoXandra terecht. De ruime ervaring met zowel Spaanse als buitenlandse bedrijven kan ze perfect vertalen op maat van deze nieuwe starters.

Service is blijkbaar bijzonder belangrijk voor GrupoXandra. Jullie verkiezen duidelijk een erg persoonlijke benadering van de klant?

Sandra Van Kerckhove: Inderdaad! Goed verzekerd zijn, geeft een gerust gevoel. Veel mensen denken echter dat ze goed verzekerd zijn, maar op het ogenblik van schade, blijkt het tegendeel.
We zijn er voor onze klanten om alles uit te leggen wat men moet weten, van hoe de beste dekking tegen de beste prijzen te krijgen, tot hoe om te gaan met experts, hoe schades te claimen en nog veel meer. We leggen hen de veel voorkomende valkuilen uit, verklaren hoe men de kosten kan verlagen, en hoe men kan krijgen waar men recht op heeft, op het moment van een schade. Onze taak is mensen te helpen, creatief met de risico’s in hun leven om te gaan, van het dekken van hun bezittingen, het verzekeren van hun auto’s tot het zoeken naar een gepaste ziektekostenverzekering of pensioenplan. We geven hun tips hoe men de kans verminderd op een mogelijk verlies.
We zorgen er ook voor dat hun verzekeringskosten verlagen, dit doen we op verschillende manieren. Door onze Vip pakketten aan te bieden waarbij we belangrijke kortingen op de totaalprijs van hun verzekeringen geven. Maar ook door het geven van nuttige tips, zodat ze enkel betalen voor wat ze echt nodig hebben. Overkomt hen iets ernstig, dan zijn we ook bereikbaar in het weekend. Onze klanten nemen dan ook al hun verzekeringen bij ons. Goedkoper en praktisch! Is er een serieus probleem dan hoeven ze geen verschillende agenten en telefoonnummers te bellen… ze bellen ons, ook in het weekend, en wij zien direct het totale plaatje!

Uw kantoor is gevestigd in El Campello te Alicante?

Sandra Van Kerckhove: Inderdaad, deze regio had nood aan een meertalig professioneel verzekeringskantoor. Hier is dan ook ons hoofdkantoor gevestigd. Door permanente innovatie, een efficiënt beleid en een uitgebreid netwerk aan adviseurs en experts, is GrupoXandra er in geslaagd om één van de meest toonaangevende kantoren van Zurich – DKV – Arag uit te bouwen met als werkgebied gans Spanje.

U hebt een zeer uitgebreide webpagina: www.grupoxandra.eu Waarom?

Sandra Van Kerckhove: Met deze website bereik ik alle Nederlandstalige personen over heel Spanje, en kan hen de juiste verzekeringsoplossingen aanbieden van op afstand. Wat onze ervaring ons leert. We hebben heel veel klanten die we nog nooit fysiek gezien hebben, maar we hebben er een uitermate persoonlijke relatie mee. Dit, omdat we constant in kontact zijn via mail, via telefoon, … en op elke vraag die ze hebben, krijgen ze onmiddellijk antwoord. De mensen vinden het niet zo belangrijk om hun verzekeringsagent direct naast de deur te hebben. Het kantoor naast de deur is buiten de openingsuren dicht en that’s it, … Neen, wat ze wel belangrijk vinden, is dat ze steeds kunnen rekenen op hun agent en hem kunnen bellen in hun eigen taal, als ze hem serieus nodig hebben. Stel dat er zich een zwaar autoaccident voordoet, een hevige brand uitbreekt in huis of in het bedrijf, een familielid sterft, … Moet men dan wachten tot na het weekend om degelijk advies te vragen? Probeer maar eens op zo een emotioneel moment een noodnummer van de verzekering te bellen in het weekend, en daar alles uit te leggen in een vreemde taal.
De Belgen en de Nederlanders in Spanje hadden nood aan een bereikbaar professioneel verzekeringsagentschap dat er wel altijd voor hen is.

De ziektekostenverzekering is één van de grote specialiteiten van GrupoXandra?

Sandra Van Kerckhove: Gezondheid is veel belangrijker dan wat dan ook, daarom is het hebben van een goede gezondheidsverzekering van levensbelang, zeker voor buitenlanders.
Hoewel de sociale gezondheidszorg een waaier aan garanties biedt, zijn er veel problemen waar men niet mee geconfronteerd wilt worden. Extreme wachttijden voor onderzoeken, waardoor men soms 9 maanden moet wachten op een ingreep met onophoudelijke pijnen. Tekort aan kamers, waardoor men tijdelijk op een bed in de gang moet liggen. Een niet te begrijpen bureaucratie. De horrorverhalen zijn legio.
Daarom kiest de meerderheid van de buitenlanders, of van de Spanjaarden die het zich kunnen permitteren voor een privé ziektekostenverzekering zoals DKV. Ook al heeft men een ziektekostenverzekering waar men op terug kan vallen in België, toch is een supplementaire verzekering aan te raden. Dit kan ook tegen een beperkte kostprijs. Men heeft de keuze hoe men de extra verzekering wil, afhankelijk van de individuele situatie.
Misschien wenst men enkel tandzorgverzekering, of wenst men ook gebruik te maken van de privé ziekenhuizen en dokters, waar men de eigen taal spreekt of waar er een vertaler aanwezig is bij de consultaties. Misschien wenst men alleen dekking bij ongevallen, …
Maar in elk geval wenst men de dienstverlening, het comfort en het niveau dat we kennen van België. We bieden de beste verzekering van Spanje aan, met de minste uitsluitingen, en dit tegen de scherpste prijs op de Spaanse markt.

Naast verzekeringen biedt u ook een aantal beleggingsproducten aan via Zurich Financial Services. Kunt u daar wat meer over vertellen?

Sandra Van Kerckhove: Het is zo dat Zurich een topper is op het vlak van Spaar- en Levensverzekeringen in Spanje.
We bieden via hen spaarformules en beleggingsproducten aan, en dit enkel met gegarandeerde producten. Beleggingen op 3 of 5 jaar, met vast rendement. Spaarformules voor het opbouwen van een kapitaal voor een bepaald doel: rentenieren, de toekomst van de kinderen, een wereldreis, … Hierbij geniet men van een niet te verbeteren fiscaliteit op het ogenblik van uitbetaling.
We bieden daarnaast ook een uitgebreid gamma van pensioenplannen aan met één van de beste rendementen op de markt, en waar de klant geniet van belangrijke fiscale voordelen, flexibiliteit in de uitbetaling en liquiditeit in speciale gevallen als zware ziekten, langdurige werkloosheid of situaties vergelijkbaar met de pensionering. Er is keuze uit verschillende oplossingen, op maat van de beleggingsbehoeften van de klant. Het fiscale voordeel tijdens het sparen, is heel belangrijk bij dit soort producten. Betaalt men jaarlijks te veel belastingen, praat erover.
Ten slotte is het voor vele mensen belangrijk zich te beschermen tegen risico’s als dood en invaliditeit. Via de levensverzekeringsproducten van Zurich Financial Services, kan men ervoor zorgen dat onze klanten en hun geliefde een veilige toekomst tegemoet kunnen gaan op financieel vlak, in het geval dat het ergste gebeurt.

Houden dit soort verzekering – beleggingsproducten risico’s in?

Sandra Van Kerckhove: Beleggen via verzekeringsmaatschappijen is meestal veel veiliger dan via de banken, en bij Zurich Financial Services zeker en vast.
Zurich Financial Services belegt alleen in bedrijven van het type AAA, die de hoogste zekerheden bieden. Zurich speculeert dus niet, omdat haar prioriteit de veiligheid is van het geld van haar klanten. Daarnaast, is het volgende in Spanje geldig. De ‘Dirección de Seguros de España’, verplicht de verzekeringsmaatschappijen voor al haar beleggingen die onder de vorm van levensverzekeringen gebeuren, een mathematische reserve aan te leggen. Daar mag de verzekeringsmaatschappij niet aankomen, die is van de klanten. Stel dat er toch een ramp zou gebeuren, dan is het spaargeld van de klanten gedekt door deze wiskundige reserve. Deze extra garantie bieden de banken niet.

Is het nu eigenlijk wel een goede periode om aan de Costa Blanca met een bedrijf te beginnen?

Sandra Van Kerckhove: Volgens mij bestaan er geen goede of slechte momenten om zaken te doen. Belangrijk is eerst een goede marktanalyse te maken, duidelijk de doelgroep te bepalen, de juiste vestigingsplaats te kiezen, zich te onderscheiden van de rest en er voor te gaan. In tijden van crisis, gebeurt er ook een zuivering van de markt. De besten blijven meestal over. Doelstelling is ernaar te streven de beste te zijn. Hetgeen weer een voordeel achteraf is voor de consument.

Wat zijn de voornaamste problemen waar een niet-Spaanse ondernemer mee geconfronteerd wordt als hij een bedrijf wil starten in Spanje?

Sandra Van Kerckhove: Het is heel belangrijk dat hij zich goed laat informeren door specialisten ter zake, die hem in detail informeren over de bijzonderheden specifiek voor zijn bedrijfsactiviteit. Elke beroepsactiviteit moet een verzekeringsdekking hebben van wettelijke aansprakelijkheid, de hoogte ervan hangt af van de sector en van andere criteria. (bijvoorbeeld in de horeca, de capaciteit van het lokaal,…) Dit vraagt steeds oplossingen op maat. Sommige conventies verplichten hun bedrijven een collectieve accidentenverzekering af te sluiten, voor hun medewerkers en andere niet. Maar opgelet: wat de meeste bedrijven niet weten. Sluit men deze verzekering niet af, dan loopt de werkgever het risico, dat hij verplicht kan worden zelf een grote onvoorziene extra vergoeding uit te betalen aan het slachtoffer, afhankelijk van de situatie. Via Zurich verzekeren we heel wat grote bedrijven; rusthuizen, hotels, eigenaargemeenschappen en KMO’s. Ook de gezondheid van hun medewerkers is in goede handen via onze DKV polissen.

Tijdens een studiedag van Zurich in Madrid, maakte u kennis met Tony Blair. Welke indruk maakte hij op u?

Sandra Van Kerckhove: Hij gaf een seminarie over de invloed van de economische crisis op het verzekeringswezen. Ik had het geluk om achteraf toch een kwartier met hem een individueel gesprek te kunnen hebben , waar we het hadden over Engelse immigratie in Spanje. Hij is een bijzonder charismatische en heel sympathieke man. Hij vond het alleen erg jammer dat onze Herman Van Rompuy hem had verslaan bij het meedingen naar de functie van de eerste Europese president.

Sandra Van Kerckhove is directeur / eigenares van GrupoXandra Verzekeringen S.L., een kantoor dat advies biedt over alle soorten verzekeringen in heel Spanje

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Vlaming in de kijker
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Vlaming in de kijker – Yves Laurijssens

Deze keer hebben we gekozen voor een nogal onbekende Vlaming die zeker en vast verdient om…