Inicio Nieuws Rode Muur blijft voor tweedracht zorgen

Rode Muur blijft voor tweedracht zorgen

4 minuto leer
1,723

De eigenaars van het gebouw ‘La Muralla Roja’ in Calpe, hebben weer een protestactie op touw gezet om te verhinderen dat het gebouw tot Monument van Culturele Waarde wordt verklaard. Balkons en ramen laten dit via grote pamfletten weten. De inwoners zijn het beu dat hun gebouw dagelijks wordt bezocht door toeristen, want zij eisen meer privacy. Vorig jaar stelde het gemeentebestuur van Calp voor om enkele uren per dag de toeristen toe te laten, maar alle besprekingen daarover liepen rotsvast.

Wat is er aan de hand? De gebouwen, bekend als de Rode Muur, Xanadú en de Sociale Club La Manzanera, in het gebied dat bekend is als La Manzanera, werden niet zomaar door een architect ontworpen, maar door niemand minder dan Ricardo Bofill en vanaf hun voltooiing staan ze op de prentbriefkaarten van Calpe en worden ze aangeprezen als toeristische bezienwaardigheid.

Het zijn echter geen openbare gebouwen, maar bestaan uit diverse appartementen, terwijl het gebouw van de sociale club La Manzanera tegen de kust al vele jaren in ruïne ligt en nu eindelijk zal worden hersteld.

De gemeente Calp had het opknappen van de woonwijk La Manzanera zone II in 2018 ingeschreven voor aanbesteding. De werkzaamheden zouden in 2019 beginnen en klaar moeten zijn voor de zomer. Die fase van de werkzaamheden bestaat uit het herstellen van de drinkwatertoevoer en de straatverlichting, het verbreden van stoepen om te voldoen aan de toegankelijkheids­wetgeving, het maken van stoepen in straten die deze nu nog niet hebben, het asfalteren van alle wegen en het herstellen van de natuurstenen muurtjes.

In totaal is er meer dan een miljoen euro uitgetrokken voor de investering en waardering voor het werk van Ricardo Bofill en de aanbesteding in de nabije toekomst van de historische Club Social. Vanuit de gemeente Calp wordt gewerkt aan de rehabilitatie van de woonwijk maar tegelijkertijd wil men de oude Club Social in ere herstellen, die binnen het kustdomein ligt. Het initiatief houdt meer in dan dat, want men wil ook de kustlijn veranderen door loopvlonders te leggen. Tegelijkertijd worden administratieve stappen ondernomen om de door Ricardo Bofill ontworpen complexen Xanadú en Muralla Roja tot cultuurgoed te mogen verklaren. En dat laatste willen de bewoners van die gebouwen verhinderen.

Bron: Hugo Renaerts

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …