Inicio Nieuws Wilde dieren eisen territorium terug

Wilde dieren eisen territorium terug

4 minuto leer
331

Toen de toeristische boom in gang werd gezet in de provincie Alicante, konden de wilde dieren zich niet beroepen op verenigingen om te protesteren of konden niet naar de rechtbank stappen om hun territorium te vrijwaren tegen de bouw van miljoenen huizen. Ze moesten machteloos toezien hoe ze uit hun gebieden werden verjaagd en die gebieden moesten afstaan aan de tweebenige bewoners.

Maar die dieren eisen nu een stuk van hun territorium terug. Er wordt door de landbouwers geklaagd over de schade die wordt aangericht door de aangroeiende kudden everzwijnen en barbaryschapen en de regering wil nu wel graag ingrijpen om het door de mens ingepalmde gebied te beschermen tegen de oorspronkelijke bewoners.

De dieren wagen zich steeds dichter bij de woonkernen en het is niet zeldzaam meer om everzwijnen ’s nachts door de straten van een dorp en zelfs een stad te zien dwalen. De dieren brengen veel schade toe aan de landbouw en everzwijnen wagen zich overdag zelfs op het strand, zoals de laatste maanden werden waargenomen in El Campello, Torrevieja en Albir. Ze vormen zelfs een gevaar voor het verkeer, al vormt het verkeer natuurlijk een groter gevaar voor de dieren, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.

Volgens het departement voor Leefmilieu van de Valenciaanse regering zijn er momenteel in de Comunidad Valenciana bijna 300.000 everzwijnen, waarvan de grote meerderheid leeft in de uitgestrekte bosgebieden in het noorden van de provincie Alicante.

Het aantal barbaryschapen, een soort berggeit, breidt zich ook uit en dit in de hele provincie en ook dieren worden met een argwanend oog bekeken door de landbouwers, want ze brengen ook veel schade aan bij groenten en bovendien zouden ze ook instaan voor het verspreiden van ziekten. Het barbaryschaap komt oorsprokelijk uit Noord-Afrika, maar werd rond 1970 ingevoerd in de Sierra Espuña in de provincie Murcia. Ze waren afkomstig uit de dierentuinen van Casablanca en Frankfurt. De reden was dat ze zouden grazen, omdat er steeds minder geiten- en schapenkudden waren die de grond afgraasden en op die manier brandgevaar verminderden. De schapen hebben zich ondertussen al verhonderdvoudigd en beginnen dus een hinder te vormen, vooral omdat ze zich ondertussen verspreid hebben naar grotere delen van Spanje.

De jagersverenigingen hebben nu toelating gevraagd om klopjachten te organiseren en op die manier het bestand van deze dieren gevoelig in te dijken, maar de Valenciaanse regering bestudeert op dit ogenblik nog andere mogelijkheden, al worden klopjachten helemaal niet uitgesloten.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…