Inicio Nieuws 12 oktober: Spaanse nationale feestdag

12 oktober: Spaanse nationale feestdag

6 minuto leer
442

Woensdag 12 oktober is een nationale feestdag in Spanje, bekend als de ‘Día de la Hispanidad’, of ‘Fiesta Nacional de España’, een feestdag waarbij de  ontdekking van Amerika centraal staat. Wij noemen het Columbusdag. In Latijns-Amerika, waar 12 oktober ook een feestdag is, spreekt men ook wel van de ‘Día de la Raza’.

In 2014 werd 12 oktober ook door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag van de Spaanse Taal, omdat de taal eveneens een verbindende factor is in de hele Spaanstalige wereld. Tot slot is 12 oktober ook de naamdag van de stadsheilige van Zaragoza, de Virgen del Pilar en dat is ook de patroonheilige van de Guardia Civil, die op deze dag feest viert. Maar al in 19867 werd door de regering besloten dat 12 oktober in Spanje een nationale feestdag zou worden. Daarvoor was de feestdag van de apostel Santiago – hier populair bekend als San Jaime –  op 25 juli de officieuze nationale feestdag.

12 oktober is een belangrijke datum in de geschiedenis van Spanje omdat ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op 12 oktober 1492 onder Spaanse vlag ‘de nieuwe wereld ontdekte’. Een historische dag omdat daarmee een nieuwe tijd aanbrak. Op deze dag staat de band tussen Spanje en Spaans-Amerika centraal. Voor sommigen is het een feestdag die hen met trots vervult, voor anderen is het de dag waarop de vernietiging van de inheemse culturen en de overheersing van een continent worden herdacht.

Overigens was op dat moment, in 1492, nog helemaal niet bekend dat Columbus nieuwe gebieden had ontdekt. Zelf dacht hij te zijn aangekomen in India, want dat was zijn doel: India via de andere kant ontdekken.

Pas later begreep Américo Vespucio (die ook de naam gaf aan het nieuwe continent), die de kust van Zuid-Amerika verkende, als eerste Europeaan dat dit niet India kon zijn, maar dat er andere gebieden waren ontdekt. Het continent Amerika was overigens al veel eerder ontdekt  door de Noormannen.

In Latijns-Amerika ligt de nadruk meer op het ontstaan van een nieuw ras, door vermenging van inheemse volkeren met Europeanen. Begin twintigste eeuw werd door de Spaanse priester Zacarías de Vizcarra in Argentinië voorgesteld om in plaats van Hispanidad, de term ‘raza’ (ras) te introduceren voor de feestdag. Die benaming is in de meeste Latijns-Amerikaanse landen overgenomen.

Hoewel de feestdag al langer werd gevierd in Spanje, werd de Día de la Hispanidad pas in 1958 onder Franco als officiële feestdag erkend. Na de dood van Franco werd dat in 1981 door middel van een koninklijk decreet opnieuw bevestigd. Sinds 1987 is de officiële term ‘Día de la Fiesta Nacional de España’.

Maar niet overal in Spanje wordt feest gevierd. In Catalonië wil men van Spanje niets weten en daar is de ‘nationale feestdag’ de autonome feestdag van de regio.

Maar overal in Spanje is 12 oktober een officiële feestdag. Dat betekent dat scholen, overheidsgebouwen, bedrijven en winkels dicht blijven. De dag wordt ook een traditionele militaire parade gehouden in Madrid, bijgewoond door de koning en de regering.

Buiten Spanje wordt Columbusdag als omstreden feestdag beschouwd, door de verovering van het continent begon immer de kolonisatie. Columbus wordt beschouwd als symbool voor de latere onderdrukking van inheemse volkeren in de Spaanstalige wereld. Dat is ook de reden dat veel Latijns-Amerikaanse landen de feestdag een andere naam hebben gegeven.

12 oktober is een van de acht officiële feestdagen met een landelijk karakter in Spanje. De andere zeven zijn: 1 januari, 6 januari, 25 maart, 15 augustus, 1 november, 6 december en 8 december.

Bron: Costa Blanca Nieuws

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …