Inicio Nieuws Bericht van de Ambassadeur aan de niet-residenten in Spanje

Bericht van de Ambassadeur aan de niet-residenten in Spanje

7 minuto leer
11,937

Beste landgenoten,

Ik ben uw ambassadeur in Spanje. Door een heelkundige ingreep was ik afwezig van kantoor tot 24 maart 2020. In het licht van de bijzondere situatie, veroorzaakt door het coronavirus, wens ik u een aantal elementen ter informatie aan te reiken. Spanje wordt immers hard getroffen door de crisis. Als toerist hier hebt u uw gegevens opgegeven bij het programma ‘Travellers online’ van het ministerie van buitenlandse zaken.Ik zal hiernavolgend enkele belangrijke thema’s bespreken:

Verblijf
Velen onder u stellen zich waarschijnlijk vragen hoe het zit met het hotel, het appartementencomplex, de camping enz. waar u momenteel verblijft. De Spaanse regering heeft besloten dat alle toeristische accommodaties dicht moeten gaan op 26 maart. Tevens heeft de Spaanse regering vandaag 25 maart een lijst bekend gemaakt van de hotels die dwingend open moeten blijven, o.a. voor toeristen die wegens ‘overmacht’ niet eerder konden terugkeren naar hun respectievelijke landen. Dit wil dus zeggen dat u eventueel uw huidige verblijfplaats zult moeten verlaten, maar dat de Spaanse regering steeds garandeert dat een andere verblijfplaats kan gevonden worden. U dient daarom de nodige informatie in te winnen bij uw huidige verblijfplaats en desgevallend één van de in de lijst opgenomen hotels in uw regio contacteren.Indien u verblijft in uw eigen huis of appartement, raden wij u aan daar te blijven, tenzij u uitdrukkelijk naar België zou wensen terug keren.

Transport
Over de weg: het is nog steeds mogelijk om via Frankrijk naar België terug te reizen met de auto. Daartoe is het aangeraden om documenten, die transit toelaten in Spanje (https://spain.diplomatie.belgium.be/sites/default/files/content/autorizacionviajaespana.pdf ) en Frankrijk (https://spain.diplomatie.belgium.be/sites/default/files/content/attestation_de_deplacement_derogatoire_1.pdf ), uit te printen en met u mee te nemen als u per auto naar België terugreist.

Per trein: er zijn geen directe verbindingen meer tussen Spanje en België.

Per vliegtuig: door de eenzijdige beslissingen van luchtvaartmaatschappijen zijn tal van vluchten niet langer verzekerd vanop vele luchthavens. Voorzover ons bekend, zijn er vanuit Spanje slechts directe vluchten vanuit Madrid (1, Iberia, rond 16H, directe vlucht naar Zaventem) en vanuit Barcelona (1, Vueling, enkel op maandag en vrijdag, directe vlucht naar Zaventem). Het spreekt vanzelf dat deze informatie louter illustratief is en elk ogenblik kan veranderen. U dient dus absoluut de informatiekanalen van de luchtvaartmaatschappijen te contacteren (www.iberia.com; www.vueling.com). U dient tevens in het oog te houden of de luchtruimen van Spanje, Frankrijk en België openblijven. Hetzelfde geldt voor de luchthavens, die ook kunnen sluiten voor elk normaal luchtverkeer. Indien u een reis per vliegtuig overweegt, dan zijn er treinverbindingen met de AVE tussen Alicante en Madrid Atocha (4 verbindingen per dag) evenals tussen Malaga en Madrid Atocha (ook 4 verbindingen per dag), waarvan sommige een goede aansluiting geven met de beschikbare vlucht (www.renfe.com). De verplaatsing tussen het treinstation Madrid Atocha en de luchthaven van Madrid Barajas (terminal 4) kan per taxi of met het openbaar vervoer. U kunt ook kiezen om eventueel te onderzoeken of er vluchten zijn naar Londen (er rijden nog twee Eurostar treinen per dag), Parijs, Nederland of naar Duitsland, van waaruit kan doorgereisd worden naar België.

Inspanningen van de Belgische overheid
De Belgische autoriteiten worden momenteel geconfronteerd met heel wat Belgische onderdanen, die geblokkeerd zijn op hun vakantiebestemming, en niet altijd meer vlot of tijdig naar België konden terugkeren. Dit houdt in dat prioriteiten voor actie worden vastgelegd, in functie van de lokale omstandigheden, en in functie van de beschikbare middelen. Zo is een operatie met repatriatievluchten naar de Canarische Eilanden georganiseerd, die lopende is, daar het precies om eilanden gaat, waarvoor geen enkele andere transportmogelijkheid bestaat.

Informatie
Ik raad ten stelligste alle Belgen aan om de website van de ambassade en de FAQ (vaak gestelde vragen) (https://spain.diplomatie.belgium.be/nl/informatie-coronavirus-covid-19)te consulteren evenals de facebookpagina, die dagelijks bijgewerkt wordt (https://www.facebook.com/EmbajadadeBelgicaenEspana/).Ik hoop u dat deze informatie u nuttig zal zijn bij uw verder verblijf in Spanje.

Met vriendelijke groeten,Marc Calcoen

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Macro-urbanisatie Lliber voor Europees Parlement

De nieuwe urbanisatie op het grondgebied van Lliber waar het laatste jaar heel veel om te …