Inicio Nieuws Tossal van Benidorm tot Cultureel Erfgoed benoemd

Tossal van Benidorm tot Cultureel Erfgoed benoemd

3 minuto leer
360

Het Castellum Tossal op de heuvel van La Cala heeft veertig jaar moeten wachten, maar werd dan toch eindelijk opgenomen in de lijst van Cultureel Erfgoed van de Valenciaanse regering. De (povere) resten van dit oude Romeinse fort uit de eerste eeuw voor onze tijdrekening heeft dan eindelijk de onderscheiding gekregen die sinds 1984 diverse keren door het gemeentebestuur van Benidorm werd aangevraagd.

Dat het zo lang duurde is wel de schuld van het gemeentebestuur zelf, want na de eerste aanvraag werd toelating gegeven om op deze heuvel te bouwen, waardoor een groot deel van de resten voorgoed onder het beton verdween.

Maar wat daarna nog overbleef werd wel gekoesterd en zo goed mogelijk gerestaureerd, na een grondig onderzoek door archeologen van deze Romeinse militaire constructie.

Nu het grootste gedeelte voorgoed verloren ging, wijst het gemeentebestuur van Benidorm op de grote waarde voor het patrimonium van de stad.

De resten van dit Romeinse fort op de Tossal de la Cala zouden bij de best bewaarde resten horen van de Romeinse militaire architectuur uit die tijd. Toen tien jaar geleden de archeologische opgravingen begonnen door de universiteit van Alicante, meende men dat het ging om een Iberische nederzetting uit de vierde eeuw v.Chr. Die was er inerdaad en de beste getuige was de opgraving van een buste van de godin Tanit. Nu weet men dat Iberiërs en Romeinen hier samen leefden.

Nu is men begonnen met dat stukje aan te leggen als openluchtmuseum en zal men proberen om nog iets meer bloot te leggen en de toegang te verbeteren. Op de foto ziet men de weinige resten, namelijk van de woningen van de soldaten, terwijl de rest van dit ‘waardevol patrimonium’ bedolven ligt onder een woning met zwembad en groot terras. Met deze erkenning heeft Benidorm nu drie historische Culturele Erfgoederen, want ook twee middeleeuwse torens werden in die lijst opgenomen, de Torre de les Caletes en de Torre Morales.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Residenten of toeristen… of allebei

Het is al een jaar duidelijk dat de situatie in de gewesten Marina Alta en Marina Baixa op…