Home Nieuws Bedrijf uit Alicante ontwerpt turbine-inhalator

Bedrijf uit Alicante ontwerpt turbine-inhalator

4 minuten (lectuur)
214

ALICANTE. Covid-19 heeft niet alleen wetenschappers uit de hele wereld op de been gebracht om koortsachtig te zoeken naar een vaccin en een geneesmiddel. Een jong bedrijf uit Alicante werkte ook aan een efficiëntere behandeling voor patiënten van het virus en ontwierp de eerste turbine-inhalator voor die patiënten.

Hun uitvinding werd gekozen tot het beste project door het Valenciaans Agentschap voor Uitvindingen en de productie wacht nu op de goedkeuring van het Spaans Agentschap voor Medicatie. Experts uit heel Spanje werkten mee aan het project, maar achter de hele operatie staat het jonge bedrijf Tecnikoa. Het bedrijf werd opgezet door vier jongeren, die een dag na het uitroepen van de alarmtoestand de deuren dienden te sluiten, maar daarom niet werkeloos met de handen in de schoot bleven zitten, maar aan de slag gingen.

Twee van de leden zijn de ingenieurs Enrique Oñate en Pedro Alonso, die eind afgelopen week gastheer waren voor het bezoek van de burgemeester van Alicante, Luis Barcala, en de voorzitter van het Lokaal Agentschap voor Ontwikkeling, wethouder Mari Carmen de España.

Tijdens de rondleiding toonden de ingenieurs de ontwikkeling van het apparaat, dat vele levens kan redden als het virus opnieuw de kop opsteekt en dat reeds aanvragen kreeg uit Zuid-Afrika, India en Zuid-Amerika. De productiekosten schommelen rond de 2000 euro, daar waar de huidige conventionele apparaten 30.000 euro kosten. Het apparaat werd reeds bij diverse dieren getest en wacht nu op de toelating van het Spaans Agentschap voor Medicatie om proeven te doen bij mensen,

De ontwerpers uit Alicante kregen de steun voor hun project van medici uit het ziekenhuis La Fe in Valencia en het algemeen ziekenhuis van Castellón, maar ook wetenschappers uit andere delen van Spanje droegen hun steentje bij.

Er wordt nu hard gewerkt aan een verdere ontwikkeling, vooral omdat in sommige landen het virus nog vele dodelijke slachtoffers maakt. Het ontwerp was gereed in drie weken. “We kregen speciale toelatingen om ons te verplaatsen tijdens de alarmtoestand” verklaart een van de ingenieurs van het bedrijf, dat zijn atelier heeft in het industrieterrein van Aguamarga in Alicante.

Tecnikoa ontwierp ook het systeem om duikersmaskers aan te wenden bij patiënten van het coronavirus en hun systeem werd met succes toegepast in La Paz en Gregorio Marañón in Madrid.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen

In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid ve…