Home Nieuws Calp krijgt dan toch zijn jachthaven

Calp krijgt dan toch zijn jachthaven

3 minuten (lectuur)
2,194

CALP. Eindelijk zijn de problemen rond de jachthaven Puerto Blanco in Calp van de baan. De administratieve moeilijkheden lijken dan toch opgelost en de haven komt onder toezicht van de Valenciaanse regering, het gemeentebestuur van Calp en er wordt een nieuwe concessionaris aangesteld. Met een investering van vijf miljoen euro wordt dit “een belangrijke haven voor Calp en de Comunidad Valenciana”, zoals het hoofd van het departement voor Openbare Werken van de Generalidad, Arcadi España, verklaarde. Hij bezocht de ondertussen verlaten en verwaarloosde haven van Puerto Blanco in gezelschap van burgemeester Ana Sala van Calp.

De nieuwe haven krijgt een oppervlakte op land van 7800 vierkante meter en in zee van 11.000 vierkante meter, met 203 aanlegplaatsen. Alles krijgt alternatieve energie en wordt gebouwd met recycleerbaar materiaal, wat de haven uniek maakt in de provincie Alicante. Volgens schattingen zou de haven in gebruik genomen kunnen worden in de zomer van 2022. Op dit moment zijn vele residenten uit Calp met hun boten naar de jachthavens van Moraira en Altea getrokken.

Het departement van Openbare Werken van Valencia heeft de constructie en de exploitatie van de nieuwe haven uitbesteed aan UTE, een bedrijf dat wordt gevormd door Marina Mirarmar, SA.- Banlor, SA- en Indeisla, SL.

Doordat de vorige concessionaris geen onderhoud meer uitvoerde, werd de haven geleidelijk verwaarloosd en was zelfs vaak het slachtoffer van vernielingen door vandalen of plunderingen. Acht jaar geleden besloot de Valenciaanse regering dat de haven geen veiligheid meer bood en werd ze gesloten. Meteen ook een flinke streep door de rekening van de twee restaurants bij die haven.

Enkele jaren geleden investeerde de Valenciaanse regering 750.000 euro voor de dringendste herstellingen en begon men het zoeken naar een nieuwe concessionaris. Die werd dus gevonden en moet instaan voor de verwezenlijking van de plannen en mag in ruil de haven exploiteren, met tarieven die in overleg met de Generalidad moeten vastgesteld worden.

Na zovele jaren van verwaarlozing kunnen de eigenaars van boten uit Calp dus eindelijk terug naar hun ‘thuishaven’.

Bron: Hallo Weekblad, met dank aan Max Ruffi

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Nederlands Vlaamse Vereniging Calpe bereikt de kaap van 500 leden !

Op de Happy Friday van 15 juli werd het 500e lid van de NVVC ingehuldigd. Geert van Imscho…