Inicio Nieuws De piranha’s van de Costa Blanca

De piranha’s van de Costa Blanca

3 minuto leer
1,002

Vleesetende vissen zitten niet alleen in het Amazonegebied, ook in de Middellandse Zee en bij de kust van de provincie Alicante, al zijn ze niet zo vraatzuchtig als de bekende piranha’s. Ze zijn vooral gek op moedervlekken en wratten bij oudere mensen en veroorzaken kleine wonden in de huid als ze bijten. Het zijn de hier zogenaamde obladas, kleine visjes met scherpe tanden die af en toe een pijnlijk kreetje laten ontsnappen bij de badgasten. De laatste dagen werden langs de kust van de provincie al meer dan vijftien personen behandeld die door deze visjes werden gebeten en de meeste gevallen deden zich voor bij het Ponientestrand van Benidorm.

De reden van dit agressieve gedrag is te zoeken bij de hoge temperatuur van het water, dat invloed heeft op de fauna in de zee. Daardoor stijgt het metabolisme van de vissen, die meer voedsel nodig hebben. Dit is de verklaring van Alfonso Ramos, professor en onderzoeker van het departement voor Zeewetenschappen en biologie.

Het is geen nieuw geval, want de laatste jaren noteerde men ook af en toe een ‘aanval’ van die vissen volgens het Instituut voor Kustecologie en de eerste notities vinden we al in 2017. Iedere dag raken meer mensen gewond nadat ze zijn gebeten door, zeer vermoedelijk, de zadelzeebrasem – kleine grijze vissen met een zwarte vlek op hun vin.

Deze vissen worden aangetrokken door moedervlekken, wratten of kleine wondjes op de huid. Vooral oudere mensen worden slachtoffer van deze bijtende dieren, die ongeveer 30 centimeter lang kunnen worden. De vissen zuigen bloed en laten zelfs tandwonden achter op armen, benen en ruggen van slachtoffers. De oblada melanura, de wetenschappelijke naam van deze vissoort, is geen onbekende van het gebied. Ze worden vaker gezien bij het eilandje Tabarca, waar mensen hen voeren in de haven. Dit jaar zijn de vissen alleen veel dichter bij de kustlijn en omdat ze gewend zijn gevoerd te worden, zijn ze niet bepaald mensenschuw. Dat is reden voor de lokale autoriteiten om zwemmers te adviseren niet met glanzende sieraden de zee in te gaan. Dat kan namelijk leiden tot aanvallen.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …