Home Nieuws Derde stuwmeer voor Marina Baixa?

Derde stuwmeer voor Marina Baixa?

3 minuten (lectuur)
1,015

BENIDORM. De voorzitter van de Vereniging van Hotelhouders van Benidorm en de Costa Blanca (Hosbec)), Antonio Mayor, heeft er vorige week op aangedrongen dat de waterreserve voor het gewest Marina Baixa moet aangevuld worden met het oog op eventuele toekomstige droogteperiodes, die volgens experts steeds veelvuldiger kunnen voorkomen door de klimaatwijziging.

Na het passeren van Gloria bevinden de stuwmeren van Guadalest en Amadorio zich bijna aan hun maximum capaciteit. Jaime Berenguer, directeur van exploitatie van het Waterbeheer van de Marina Baixa, wijst erop dat de stuwmeren bijna voor 100% gevuld zijn, terwijl het stuwmeer van Villena reeds water heeft moeten lozen om de veiligheid te waarborgen.

De voorzitter van Hosbec legt zich echter niet neer bij deze ‘tijdelijk’ positieve geluiden. “We zijn blij dat er zoveel regen gevallen is en laat ons hopen dat we dit regelmatig mogen meemaken en geen droogteperiode moeten overwinnen.” Maar hij wijst er op dat de geschiedenis ons lessen moet leren en dat er droogteperiodes zullen komen.

Mayor vindt het jammer dat van deze overvloed aan water van de laatste maanden, zoveel nutteloos naar zee wordt afgevoerd en dat de stuwmeren niet meer reserve kunnen opslaan. “Men zou de stuwmeren kunnen vergroten of beter nog een derde stuwmeer aanleggen, want die mogelijkheden zijn er”, zei hij.

Vanuit het Waterbeheer verklaart Berenguer dat de uitbreiding van de twee stuwmeren inderdaad wordt overwogen en dat de projecten op tafel liggen. Langs één kant kan men in het stuwmeer van Amadorio een miljoen kubieke meter uitbaggeren. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een klein stuwmeer van twee kubieke hectometer op het grondgebied van Villajoyosa. Beide projecten liggen volgens Berenguer ter studie en zijn opgenomen in het Hydrologisch Plan 2021-2027. Javier del Castillo, voorzitter van de Vereniging van Bars, Restaurants en Cafetaria’s van Benidorm (Abreca), schaart zich aan de zijde van Mayor. “Jaren geleden hebben we ondervonden wat waterschaarste betekent voor onze sector. Nu is de toestand gelukkig fel verbeterd maar als, volgens de verwachtingen, weer droogteperiodes komen, moeten we daar beter op voorbereid zijn. Een derde stuwmeer zou een ideale oplossing zijn.”

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Nieuws
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Meer mogelijkheden voor ouderen in provincie Alicante noodzakelijk

ALICANTE. De veroudering van de bevolking in de provincie Alicante wordt mee veroorzaakt d…