Inicio Nieuws Excursies door de Verbrande Aarde

Excursies door de Verbrande Aarde

4 minuto leer
292

In de zomer van 2022 werd het noorden van de provincie Alicante geteisterd door één van de grootste branden van de laatste decennia, een brand die ontstond op het grondgebied van het dorp Vall d’Ebo en zich snel uitbreidde door het bosrijke gebied dat het dorp omringde. Wekenlang werd de brand bestreden en toen die eindelijk onder controle was, waren 13.000 hectare in de vlammen opgegaan.

Tien dorpen uit het gewest Marina Alta en zeven uit het gewest El Comtat hebben te lijden gehad onder het vuur en de inwoners van deze al dun bevolkte streek die een deel van hun inkomsten haalden uit het natuurtoerisme, beleefden de zwartste augustusmaanden van hun leven.

De Valenciaanse regering heeft steun toegezegd, maar die is onvoldoende. Nu heeft ook de Mancomunidad Comarcal van de Marina Alta zich achter een project geschaard om de getroffen dorpen te helpen en het toerisme weer op gang te krijgen. Tien van de getroffen dorpen hebben zich achter het project geschaard: Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, Pego, l’Atzúvia, la Vall de Gallinera, Sagra, Orba, la Vall de Laguar en Castell de Castells.

Het project voorziet een groot toeristisch evenement op zaterdag 28 en zondag 29 oktober en vanuit vele buurdorpen wordt een geleide natuurwandeling georganiseerd naar Vall d’Ebo, het dorp dat het meest getroffen werd door de brand. De deelname aan deze wandelingen is gratis en vertrekken in:

* l’Atzúvia om 8 uur bij het gemeentehuis. Gemiddelde moeilijkheid. Afstand 11,7 kilometer. Niveauverschil 585 meter. Duur 4 uur.

* Pego om 8.30 uur bij de Chiringuito de la Verdala (Partida Atzaneta, 1). Gemiddelde moeilijkheid. Afstand 7,1 kilometer. Niveuverschil 496 meter. Duur 4 uur.

* Vall de Gallinera om 9.30 uur vanaf de Plaza Mayor de Benirrama. Gemiddelde moeilijkheid. Afstand 8 kilometer. Niveauverschil 440 meter. Duur 3 uur.

* Vall d’Alcalá om 9 uur vanaf de Plaza de Al-Azraq. Gemiddeld-gemakkelijk. Afstand 9 kilometer. Niveauverschil  250 meter. Duur 3 uur.

* Vall de Laguar om 8 uur vanaf de parkeerplaats in Fleix. Moeilijk!! Afstand 12.6 kilometer. Niveauverschil 715 meter. Duur 6 uur.

* Castell de Castells om 8 uur vanaf de bron van la Bota. Gemakkelijk. Afstand 14,8 kilometer. Niveauverschil 288 meter. Duur 5 uur.

Voor deelname aan deze tochten kan men inschrijven tot 19 oktober via

www.pegoilesvalls en www.macma.org. Men zorgt voor een bus voor de terugweg voor de prijs van 10-15 euro. Er is verzekering inclusief. Bij aankomst in Vall d’Ebo zijn er diverse activiteiten voorzien, alles gratis voor de deelnemers en de bezoekers.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Villajoyosa, de beste “geheime” bestemming van Europa

Een ranking van de beste ‘geheime’ bestemmingen in Europa in 2024, uitgewerkt door Europea…