Home Activiteiten Wandelclub Naar de top van de Cabeço d’Or

Naar de top van de Cabeço d’Or

6 minuten (lectuur)
1,158

De berg Cabeço d’Or, Valenciaans voor de Gouden Kop, ligt op de grondgebieden van Jijona, relleu en Busot en langs de zuidwestelijke flank ligt de bekende druipsteengrot Cova de Canelobre. De top van de berg ligt op een hoogte van 1209 meter en er lopen diverse wandelpaden, waarvan we vandaag een beschrijven.

Het is een zware tocht die niet voor iedereen geschikt is, maar beloond wordt met schitterende uitzichten. In totaal leggen we vijftien kilometer af, verdeeld over volgende trajecten:

Casa El Polzet: 01:40- 01:55 uur
Top: 02:40 – 03:50 uur
Racó de Seva: 05:00 uur
Trot van Canalobre: 05:45  uur
Einde: 06:05 uur

Om bij het vertrekpunt te komen nemen we voorbij Busot de afslag naar Plá del Cabeço. Het pad is duidelijk aangeduid, want het is voor de mensen uit de buurt een populaire tocht, die dus vaak gelopen wordt.

In het begin van de wandeling zien we vele rotstoppen, die ons een hele tijd vergezellen. Af en toe moeten we achteruit kijken om een blik te werpen op Alicante en de kust.

Het eerste stuk is vrij gemakkelijk en brengt ons naar de schaduwzijde van de berg. Het gaat altijd geleidelijk en nooit steil. Zo komen we bij een belangrijk punt, het huis El Polzet, volledig aan zijn lot overgelaten en een plek waar we even een rustpauze kunnen inlassen, want vanaf hier wordt het wel zwaarder. Het is ook een plek waar we bij de afdaling vanaf de top de afslag zullen nemen naar Racó Seva.

Na een rustpauze zijn we weer fit om de tocht verder te lopen en de echte klim naar de top aan te vatten. De paden naar die top zijn vaak bezaaid met losse steentjes en dat maakt het stappen er niet gemakkelijker op. We zien wel binnenpaadjes en secundaire paden, maar allemaal leiden ze ten slotte toch naar hetzelfde einddoel. Het laatste stuk betekent wel even de handen gebruiken om hoger te klimmen, maar zonder grote moeilijkheden. Een half vervallen huis staat op enkele meter van de top.

Hier krijgen we dan onze beloning voor die inspanning. Indrukwekkende vergezichten naar alle kanten. Op dit hoogste punt heeft men een brievenbus bevestigd, waar men zijn bevindingen in kwijt kan.

De afdaling doen we langs hetzelfde traject tot aan het huis El Polzet, maar we letten goed op, want de vele paden zouden ons in de war kunnen brengen. Het is dus ook opletten geblazen tijdens de klim. En de losse steentjes op de paden zijn verraderlijker tijdens het afdalen dan tijdens het klimmen. Probeer altijd een vaste rots te zoeken om de voeten te plaatsen en neem vooral kleine stappen.

Zo komen we dan ongedeerd bij El Polzet en we gaan nu afdalen naar de Racó de Seva, met nog steeds mooie vergezichten. Het gaat constant in dalende lijn, met links van ons een indrukwekkende verticale rotswand. Op het einde van de afdaling komen we bij de Esquenall de l’Ase, een spectaculaire architectuur van moeder natuur die ons bij elke stap meer verrast.

Vanaf hier is de terugweg niet zo duidelijke, want er zijn vele wegen en paden, maar we houden de helling steeds langs onze linkerkant en dan kunnen we ons nooit vergissen. We zien nog een holte in de rotsen bij de Esquenall de la Foradada.

We komen dan op de rijweg CV-776, die naar de grot van Canelobre voert, van waar we alweer kunnen genieten van de uitzichten.

Voorbij de ingang van de grot is er een kleine afdaling over een duidelijk pad, dat ons terug op de Plá del Cabeço brengt, het einde van de tocht.

Laad meer gerelateerde artikels
Laad meer artikels in Wandelclub
Reacties niet meer mogelijk

Controleer ook

Langer uithouden boven het ravijn van Relleu

Uw hoogtevrees nog wat langer onder controle houden en ondertussen een blik werpen op de w…