Inicio Experten Medisch Derde UPDATE – Bericht van de VIW-vertegenwoordiger omtrent coronavirus

Derde UPDATE – Bericht van de VIW-vertegenwoordiger omtrent coronavirus

21 minuto leer
9,685

Derde update (15/5)

Goed nieuws voor de Comunidad Valenciana en dus ook voor Alicante: vanaf 18 mei zit de ganse Comunidad Valenciana in fase 1. Dit betekent concreet dat iedereen binnen dezelfde provincie zich vrij mag bewegen binnen de grenzen van die provincie. Maar het blijft dus verboden (mits uitzonderingen) om bijvoorbeeld van Alicante naar Murcia te gaan of iemand van Valencia kan niet naar Alicante komen. Vanaf maandag 18 mei zit 70% van Spanje in fase 1.

Volgende wijzigingen werden ook beslist:

 • De jacht en de visvangst worden nu toch toegestaan in fase 1 vanaf 18 mei
 • De winkels met een grote oppervlakte die niet gelegen zijn in de commerciële centra, kunnen nu ook openen door 400m2 van de winkel af te bakenen
 • Enkele eilanden gaan over naar fase 2 en de belangrijkste versoepelingen in die fase zijn: bijeenkomsten van 15 gezonde vrienden of familieleden zullen mogelijk zijn zolang voldoende afstand wordt gehouden + alle winkels en commerciële centra mogen heropenen

Het is ook al zo goed als zeker dat de ‘rebajas’ of koopjesperiode niet zal doorgaan om op die manier grote groepen mensen bij elkaar te vermijden. Uiteraard zullen de rebajas online wel kunnen doorgaan.

Enkele dagen geleden werd ook het nieuws bekend dat de Spaanse regering vanaf 15 mei een quarantaine oplegt aan reizigers die naar Spanje komen. Even kregen de mensen met een tweede verblijf terug hoop dat ze nu toch naar Spanje konden komen, maar al gauw bleek dat de maatregel enkel bedoeld was voor de Spanjaarden en de buitenlandse residenten in Spanje.

Onlangs werd er ook besloten om tijdens de alarmtoestand geen internationale vluchten toe te laten op de luchthaven van Altet (Alicante) tijdens de alarmtoestand. Enkel de luchthavens van Madrid, Barcelona, Málaga, Palma de Mallorca en Las Palmas de Gran Canaria mochten internationale vluchten ontvangen. Na hevig protest heeft de minister van Transport dan toch Altet nog op het lijstje toegevoegd omdat het werd aanzien als een aanval op de economie van de provincies en dan vooral op één van de hoofdactiviteiten, nl. het toerisme. In príncipe maandag komt er op Alicante een vlucht aan uit Oslo. De Spaanse regering overweegt om haar grenzen tot juli dicht te houden. Zoals in de eerder update vermeld loopt de alarmtoestand voorlopig in príncipe tot 24 mei, maar er is sprake om die met nog een maand te verlengen. De regering is aan het proberen om hier voldoende steun voor te vinden zodat dit goedgekeurd kan worden in het congres.

Tweede update (10/5)

In tegenstelling tot wat iedereen verwachtte, gaat slechts een deel van de Comunidad Valenciana over naar de 1ste fase. Voor de provincie Alicante betekent dat dat enkel de volgende gezondheidsregio’s overgaan: Alcoy, Marina Baixa, Marina Alta, Elda, Orihuela en Torrevieja). Elke provincie werd namelijk opgedeeld in gezondheidsregio’s wat betekent dat elk van die regio’s minstens 1 hospitaal met daarbij horende ‘centros de salud’ moet hebben. Dit is vooral een grote tegenvaller voor de regio Alicante want naast de stad Alicante vallen ook o.a. Busot, Elche en Santa Pola voorlopig uit de boot om over te gaan naar fase 1. De kans bestaat dat hier vlugger dan verwacht verandering in komt zodat de ganse Comunidad Valenciana in fase 1 terecht komt.

In ieder geval is het zo dat Spanje minstens tot 24 mei de alarmtoestand afgekondigd heeft en er sprake is om die nog 14 dagen te verlengen. Dat betekent o.a. dat de uurroosters en de voorwaarden om te sporten of te wandelen gewoon van kracht blijven al zou het wel kunnen zijn dat die nog aangepast worden naargelang de regio.

Hierbij proberen we een overzicht te geven van de belangrijkste zaken die wijzigen voor de regio’s die in fase 1 zitten:

 • Het is toegelaten om binnen de gezondheidsregio bij dewelke men behoort bijvoorbeeld van Altea naar Benidorm te rijden. Wat niet kan is van Altea naar Calpe omdat Altea bij Marina Baixa en Calpe bij Marina Alta hoort. Uitzonderingen zijn woon-werkverkeer, gezondheid, dwingende redenen, professionele redenen,…). Enkel als alle regio’s binnen dezelfde provincie in fase 1 zitten, mag men zich vrij in die provincie verplaatsen.
  In tegenstelling tot eerdere berichten mogen mensen met een tweede verblijf binnen dezelfde gezondheidsregio zich toch naar daar verplaatsen.
 • Vrienden en familie (die geen symptomen vertonen) mogen samenkomen tot in principe maximum 10 personen. Deze bijeenkomst kan zowel bij iemand thuis of op het terras van een bar (mits inachtneming van voorzorgsmaatregelen, o.a. afstand 2 meter).
 • De bars en restaurants mogen 50% van hun terras gebruiken en dienen ook genoeg afstand te houden tussen de tafels. Daarnaast mogen geen menukaarten, stoffen tafelkleden noch serviettenbakjes gebruikt worden en moet de tafel tussen 2 klanten telkens gedesinfecteerd worden. Hou er ook rekening mee dat veel bars en restaurants ervoor gekozen hebben om nog niet open te gaan omdat het voor hen niet rendabel is om te openen.
 • In de wagen vallen de restricties weg van het aantal personen en het dragen van een mondmasker (als het gaat over gezinsleden die op hetzelfde adres wonen (max. 9 pers.).
 • De winkels, kleiner dan 400m2, mogen hun deuren opnieuw openen zonder afspraak maar wel met beperkt aantal klanten tegelijk en rekening houdend met een speciaal uurrooster voor oudere mensen. De commerciële centra blijven voorlopig dicht.
 • Autogarages, ITV-locaties en tuincentra mogen weer openen (alleen op afspraak).
 • De bibliotheken en musea gaan opnieuw open (met beperkte toegangscapaciteit). Culturele evenementen met minder dan 30 personen in gesloten ruimtes (max.capaciteit van 30%) en minder dan 200 personen in open lucht.
 • Niet-professionele sportactiviteiten worden toegestaan (behalve contactsporten en indien er geen gebruik moet gemaakt worden van omkleedruimtes.
 • De hotels en toeristische verblijven mogen heropenen (behalve de gemeenschappelijke ruimtes).

Uiteraard zijn er nog veel twijfelgevallen waar nog geen concrete informatie over gegeven werd. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk of er in fase 1 terug met twee personen boodschappen mag gedaan worden. Bij twijfel neemt u best contact op met de lokale autoriteiten aangezien zij bevoegdheid gekregen hebben van de regering om nadere details zelf uit te werken. In ieder geval wordt er van elke burger ook individuele verantwoordelijkheid verwacht. We zitten nog altijd in een alarmtoestand en daar moet nu eenmaal rekening mee gehouden worden.

Update (3/5)

Zoals ook vermeld in de tekst zijn de fasen een dynamisch gegeven en worden er nog heel wat wijzigingen verwacht. Ook nu zijn er al een aantal wijzigingen waarvan de belangrijkste zijn:

 • uiteindelijk wordt de tijd om te wandelen of te sporten niet gelimiteerd maar moeten de uurroosters wel gerespecteerd worden
 • enkel voor de kinderen tot 14 jaar blijft het beperkt tot 1 uur dagelijks
 • om te sporten worden mondmaskers aangeraden maar zijn niet verplicht en dient er 2 meter afstand gehouden te worden met andere sporters
 • er moet zoveel mogelijk vermeden worden om stil te staan
 • er mag geen gebruik gemaakt worden van een gemotoriseerd voertuig of van het openbaar vervoer om van daaruit dan te gaan wandelen of sporten
 • vanaf de eerste fase (11/5) mogen de terrassen van bars en restaurants tot 50% gebruikt worden (ipv de oorspronkelijke 30%)
 • het aantal mensen dat mag samenkomen vanaf 11/5 (geldt zowel voor vrienden, familie, buren,…) wordt verhoogd naar 10 personen (mits voldaan wordt aan de veiligheidsvoorschriften) en is zowel voor buiten als bij iemand in een privé-woning.
 • mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer
 • ter info: vanaf 4/5 vliegt KLM dagelijks op Nederland vanuit Madrid en Barcelona (niet omgekeerd)

(1/5) Bericht van de VIW-vertegenwoordiger omtrent coronavirus

Coronavirus, Covid 19, pandemie,… één ding staat vast en dat is dat ons normale leventje serieus overhoop gehaald wordt. Ik denk dat iedereen zich 2020, dat magisch jaar met de ronde getallen, zich wel anders had voorgesteld. Zeven weken geleden nam de Nationale Veiligheidsraad een hele reeks maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In Spanje werd een aantal weken geleden de alarmtoestand uitgeroepen die voorlopig al 3 keer met 14 dagen werd verlengd. Er is sprake van een vierde verlenging maar dan moet de regering voldoend steun krijgen van het Congres. En daar wringt misschien het schoentje want er wordt gevreesd dat er niet voldoende steun zal zijn omdat de andere partijen klagen dat ze niet genoeg bij de onderhandelingen/beslissingen betrokken worden. Stel dat er geen voldoende steun zou zijn dan staat gans het exitplan (met de 4 fasen) op de helling omdat dit enkel kan uitgevoerd worden zolang de alarmtoestand geldt. Zonder alarmtoestand heeft de regering namelijk geen bevoegdheid om de bewegingsvrijheid van de bevolking te beperken.

Laat ons er nu wel van uitgaan dat de situatie blijft zoals gepland: op zaterdag 2/5 zien we dan alvast een beetje licht aan het einde van de tunnel. De Spaanse autoriteiten hebben zopas op een persconferentie nieuwe regels aangekondigd voor buitenactiviteiten vanaf 2/5.

Wandelen en sporten kan dagelijks één keer per dag in de gemeente waar u officieel ingeschreven bent.

 • Wandelen kan in het bijzijn van een persoon die op hetzelfde adres woont (mits behoud van de veiligheidsafstand van 2 m.) maar binnen een straal van max. 1 km van de woning en binnen dezelfde gemeente.
 • Sporten dient steeds individueel te gebeuren maar kan op meer dan 1 km. Belangrijk is wel om binnen de gemeentegrenzen te blijven.Uiteraard geldt dit niet voor mensen met symptomen of mensen die in quarantaine zitten.In gemeenten en steden van meer dan 5000 inwoners dient u ook rekening te houden met bepaalde uurroosters per leeftijdscategorie:
  • Volwassenen: tussen 6-10 u. en 20-23 u.
  • 70+: tussen 10-12 u. en 19-20 u. (geldt ook voor mensen die verzorger nodig hebben)
  • Kinderen: tussen 12-19 u. (in het bijzijn van 1 ouder)

In dorpen en gemeenten van minder dan 5000 inwoners is er weinig risico op grote agglomeraties en kan iedereen buiten tussen 6-23 u.

Iedereen heeft waarschijnlijk wel ergens één of ander schema gezien waar de fasen summier in uitgelegd worden. Meer details worden nog niet gegeven omdat ook de regering die nog concreet moet invullen. Veel hangt ook af van de evolutie van de situatie. De regering hamert erop dat het een dynamisch systeem is waarbij na 14 dagen kan over gegaan worden naar een volgende fase of in het slechtste geval kan er ook een stap terug gezet worden. Het is ook zo dat het stappenplan verschilt van provincie tot provincie. Heel belangrijk is dat niemand tot de laatste fase van de ene provincie naar een andere provincie mag gaan, zelfs niet om een ouder te bezoeken bijvoorbeeld. Enkele dingen die in principe wel duidelijk zijn:

 • Sociaal contact met andere mensen zal in het beste geval mogelijk zijn vanaf 11 mei (fase 1). Uitzondering hierop is contact met oudere mensen en mensen met symptomen. Voorlopig werd nog niet bepaald hoeveel mensen mogen samen komen, maar wel dat dit zowel op straat of thuis kan. In restaurants en cafés wordt het publiek beperkt tot 50% van het terras.
 • Bezoek aan oudere mensen zal pas in de derde fase (8 juni) kunnen, maar de voorwaarden dienen nog bepaald te worden.
 • Kapsalons zijn open vanaf fase 0 (4 mei) maar enkel en alleen op afspraak en met bescherming (mondmasker, handschoenen,…). Zonder afspraak is het mogelijk vanaf 11 mei.
 • Kleine winkels openen ook opnieuw hun deuren vanaf 4 mei maar ook enkel en alleen mits afspraak en met voldoende bescherming. Vanaf 11 mei is een afspraak maken niet meer nodig
 • De opening van bioscopen en theaters wordt voorzien vanaf fase 2 (26 mei). U krijgt wel een gereserveerde plaats en enkel 1/3 van de capaciteit wordt gebruikt.
 • De stranden worden terug opengesteld vanaf fase 3 (8 juni) maar mits inachtneming van bepaalde voorwaarden. Voor zwembaden zijn de voorwaarden nog niet duidelijk.

Ik hoop dat de situatie nu iets duidelijker is want soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Uiteraard kan ik niet weten of de regering hier nog dingen zal aan veranderen, maar in elk geval kan u het gebruiken als houvast. Laat ons vooral positief blijven want het aantal doden en besmettingen blijft dalen.

Veel sterkte in deze moeilijke tijden!

Dieter Ryckaert
Vertegenwoordiger VIW Costa Blanca 

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Medisch
Comentarios cerrados

Mira además

Geldigheidsduur vaccinatiecertificaat en booster in België

Omwille van talrijke vragen over de huidige geldigheidsduur van het vaccinatiecertificaat …