Inicio Nieuws Bergdorpen klagen over rijgedrag fietsers

Bergdorpen klagen over rijgedrag fietsers

6 minuto leer
365

Bochtige wegen met steile afdalingen zijn in het gewest Marina Alta, in het noorden van de provincia Alicante, een geliefkoosd terrein voor fietsers, die steeds in grotere getale van die wegen gebruik maken. In vele gevallen vormen deze groepen fietsers een hinderpaal voor het autoverkeer dat in die smalle en bochtige wegen geen enkele kans ziet om zo’n peloton in te halen. De burgemeester van Tárbena heeft de hotels in de buurt gevraagd om mee te werken in een poging de fietsers te wijzen op hun plichten in het weggebruik.

Er zijn in de streek twee wegen die veel door de fietsers, maar ook door auto’s worden gebruikt, omdat het toeristische wegen zijn en het gaat vooral over de CV´715 die langs Bolulla naar Tárbena loopt en de andere mogelijkheid om dit bergdorp te bereiken via Parcent over de Coll de Rates. Smalle bochtige wegen met weinig zichtbaarheid, waar volgens het verkeersreglement de fietsers niet naast elkaar mogen rijden om het verkeer niet te hinderen. Maar de burgemeester van Tárbena ziet maar heel zelden dat die groepen zich aan het reglement houden. Hij wijst er op dat het dorp niet alleen veel bezocht wordt door toeristen, maar dat de meeste inwoners werken in Altea of Benidorm of in de Vall de Pop en dus dagelijks naar en van hun werk te maken hebben met deze groepen.

“Wij zijn pro dit wielertoerisme, maar het mag geen hinder of gevaar gaan betekenen voor andere weggebruikers en voor henzelf” zegt burgemeester , Francisco Javier Molines van Tárbena. “Soms zijn het groepen van wel vijftig fietsers. Toerisme of sport, wat dan ook, is toe te juichen, maar dat kan ook in kleinere groepen of met twee, zodat niemand er hinder van heeft.”

De burgemeester wijst nog op een ander gevaar: in een afdaling halen die fietsers hoge snelheden en vormen een gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers bij de onoverzichtelijke bochten. Vele inwoners van Tárbena hebben zich al beklaagd en de burgemeester gevraagd om bij de Algemene Verkeersdirectie een klacht in te dienen over het gedrag van de fietsers of minstens meer controle te eisen van de Guardia Civil.

Ondertussen heeft men al een vergadering belegd met het patronaat van de hotels Hosbec om mee te werken en de fietsers op hun plichten te wijzen.

Ook de burgemeester van Bolulla, Adríán Martínez, is van mening die ero p een of andere manier dient ingegrepen en ook in zijn dorp werd er door de inwoners al herhaaldelijk geklaagd over de onveiligheid op de wegen die het gedrag van de fietsers veroorzaakt.

De voorzitter van Hosbec, Federico Fuster, is zich bewust van het probleem en ondervraagd door het dagblad Información heeft hij beloofd een campagne op touw te zetten om de fietsers te wijzen op hun verantwoordelijkheden.

Maar in Tárbena en Bolulla klaagt men niet alleen over het fietsgedrag op de rijwegen.

De burgemeester van Tárbena heeft nog andere klachten. “Hier werden vele wandelingen uitgezet, allemaal duidelijk aangeduid en regelmatig onderhouden. Maar de bergfietsers maken ook gebruik van die smalle wandelpaden en vernielen de trappen en maken steile paden glad. Bovendien komen ze soms in een hoge snelheid naar beneden en kan de wandelaar niet tijdig opzij springen.” De burgemeester van Bolulla ondervindt hetzelfde probleem. Hij vindt dat het de hoogste tijd wordt dat aangeduide wandelpaden en fietspaden gescheiden worden en aparte aanduidingen krijgen. Het gebruik van wandelpaden door fietsers is een van de meest gehoorde klachten in Bolulla.

Cargue Artículos Más Relacionados
Cargue Más En Nieuws
Comentarios cerrados

Mira además

Het duurste dorp van de Costa Blanca

De statistieken liegen er niet om. Ze wijzen uit dat wonen in Teulada-Moraira het duurste …